Zpět na titulní stránku

číslo 19

Zpět na titulní stránku

vyšlo 2. 5. 2006

Pořiďte si


Unikátní historická a výtvarná publikace o době Karla IV.

Výstava Karel IV. je už prakticky nedostupná, rozsáhlý katalog, jenž k ní chystá nakladatelství Academie, je stále v nedohlednu, přesto se však zájemci o Karla IV. a jeho dobu mohou radovat. Nakladatelství Argo totiž vydalo od Františka Šmahela Cestu Karla IV. do Francie. Za tímto verbálně nenápadným titulem našeho předního medievalisty (mj. autora čtyřdílné Husitské revoluce) se skrývá dílo, o němž lze bez přehánění říci, že náleží k tomu nejvýznamnějšímu, co se v české historiografii v   posledních desetiletích zrodilo. Unikátní koncepce knihy a její bohatý ilustrační doprovod umožňují nejen to, aby se čtenář detailně a navýsost konkrétně seznámil tématem, jemuž je věnována, ale především aby takřka na vlastní kůži zažil intelektuální dobrodružství interpretace historických pramenů. Tím základním pramenem, jehož český překlad je publikován uprostřed knihy, je Relace Velkých kronik Francie o návštěvě císaře Karla IV. Napsal ji Petr z Orgemontu, kancléř francouzského krále Karla V., za nímž Karel IV., jeho strýc se svým synem Václavem jel. Podrobnou kronikářskou zprávu František Šmahel nepřerušuje žádnými vsuvkami či vysvětlivkami, takže čtenář má možnost vnímat tok událostí z    přelomu let 1377 a 1378 jako souvislý příběh. Před ní však historik umísťuje obsáhlý Prolog, v   němž přibližuje dětská léta obou Karlů, rytířskou smrt Jana Lucemburského, začátek stoleté války mezi Anglií a Francií, vztah říše k tomuto konfliktu, charakter vlády obou Karlů, intelektuální život na jejich dvorech a tehdejší dvorské slavnosti, rituály a ceremonie. Po krátkém Epilogu - umístěném za Relací a pojednávajícím o odezvě a dohrách Pařížského summitu, jakož i o brzké smrti císaře Karla IV a krále Karla V. - se čtvrtá část knihy (rozsahem ale vlastně celá její druhá půle) nazvaná Exkurse, sondy a etudy vrací k reáliím, s nimiž se čtenář v   Relaci setkal a zevrubně je probírá. Řeč je o Velkých kronikách Francie, z    nichž byla Relace vyjmuta, o jejich ilustracích, o pozici francouzského krále v   Evropě, o tzv. "krásném uspořádání", tj, o hierarchických principech tehdejšího soukromého a společenského života, o uvítacích průvodech a slavnostních vjezdech, o druzích, počtu a barvách koní (což vše hrálo v   soustavě tehdejších symbolických gest významnou roli), o oděvech, látkách a jejich barevné symbolice, o banketech, stolním náčiní, pokrmech, dramatických a hudebních produkcích při hostinách, o darech které Karel IV. a Václav získali, tj. hlavně o knihách a relikviích, ale také o finančních nákladech této velkolepé cesty (nesla je Francie a činily 56 tisíc franků, což byla zhruba osmina tehdejšího jejího státního rozpočtu za deset let!)

Při všech těchto exkursech Šmahel využívá a cituje další písemné prameny, ale především interpretuje obrazové přílohy v knize obsažené. Těchto příloh je 150 (!), všechny jsou barevné a s  výjimkou 8 map a genealogických tabulek jde o reprodukce výtvarných děl, především o iluminace ze středověkých rukopisů - a to jak o padesát miniatur převzatých z Velkých kronik Francie a bezprostředně zachycujících průběh Karlovy cesty, tak o iluminace dalších manuskriptů, z nichž jmenujme alespoň ten nejslavnější - Přebohaté hodinky vévody z Berry.

Čtyřsetstránková kniha formátu A4, tištěná na kvalitním tužším papíru, je tedy nejen unikátním historickým dílem a neobvykle názorným průvodcem symbolikou, ikonologií a sémiologií středověké dvorské kultury a společenského života, ale také pozoruhodnou výtvarnou publikací, která má všechny předpoklady výrazně zabodovat v soutěži o nejkrásnější knihu roku 2006.

BRONISLAV PRAŽAN