Zpět na titulní stránku

číslo 19

Zpět na titulní stránku

vyšlo 2. 5. 2006

Televizní glosář


Jak je důležité mít dvojku

Standardizovaná nabídka všech plnoformátových televizí je stejná všude na celém světě: thrillery, romance, komedie, horrory, detektivky (atd.) novějšího data výroby a starší, divácky prověřené filmové tituly z    domova i dovozu; více i méně bulvární zpravodajství a publicistika; estrády, licencované i původní zábavné pořady; velkolepé oceňovací ceremoniály; sportovní přenosy; reality show; a především hodiny, hodiny a hodiny televizních příběhů na pokračování nejrůznějších žánrů, kvality i provenience. I u nás je to vše smícháno v jednom bezedném hrnci do "eintopfu" průběžně stravitelného co možná největším množstvím diváků. Rozeznat v konkrétní chvíli, zda prst na ovladači právě zvolil Novu, Primu či ČT 1 lze obvykle jen díky příslušnému logu v rohu obrazovky.

Výjimkou je druhý program České televize. I na "dvojku" sice u části programů prosakuje pachuť touhy po masové vstřícnosti, a občas dokonce slouží jako odkladiště pořadů vysílaných "do počtu", v principu však stále názorně plní zadání televize veřejné služby: její program není určen pro všechny diváky, ale nabízí alternativu volby pro každého diváka. Spektrum individuálních zájmů, které pokrývá vysíláním záznamů jazzových, rockových i klasických koncertů, činoherních, operních a baletních představení, ale i nebulvární domácí publicistiky a tu- i cizozemských dokumentů, alternativní zábavy a klubových filmů, je nesrovnatelně širší, než u kteréhokoliv televizního programu onoho "plného formátu".

Výčet konkrétních titulů právem příslušných na ČT 2, by každý týden přesáhl rozsah této glosy. Za všechny proto zmiňme alespoň koncepčně a obsahově snad nejpozoruhodnější projekt z    poslední doby - uvedení legend němé klasiky v pondělním nočním Filmovém klubu. Uvidět na vlastní oči to, co i mnozí odborníci a "fajnoví šmekři" znají jen z literatury, je výjimečným a nenahraditelným zážitkem.

Být tím, kdo "sleduje dokumenty na dvojce", je pro snoby (včetně mnohých "celebrit") oblíbenou frází, jejímž papouškováním se demonstrativně hlásí k pomyslné intelektuální elitě národa. Pro jiné je naopak ironickou invektivou. Pro většinu divácké menšiny, která u obrazovky nechce jen pasivně ubíjet čas, je však existence druhého programu České televize skutečně důležitá. To podstatné z jeho nabídky na jiných kanálech nenajdou.

JAN SVAČINA