Zpět na titulní stránku

číslo 18

Zpět na titulní stránku

vyšlo 24. 4. 2006

Nalaďte si


SVĚT POEZIE

Sobota 6. května, Český rozhlas 3 - Vltava, 22.45

Semjon Chanin: Náhrobek absťáku

Semjon Chanin, vlastním jménem Alexandr Zapol, je lotyšský básník píšící rusky. Narodil se v roce 1970 a studoval rusistiku na univerzitě v estonském Tartu. Jeho poetika navazuje na hravost, ironii, absurditu i zlý smutek oberiutů (u nás jsou známí především Daniil Charms a Semjon ChaninAlexandr Vvěděnskij). Jeho práce s    melodií, schopnost vytvořit líbivý rytmus a narušit ho kakofonií či obsahovým nedorozuměním odkazuje také k   jiným výrazným ruským básníkům, Juriji Odarčenkovi a hlavně k Vladislavu Chodasevičovi. Chaninovy básně jsou propracované, stylisticky leckdy až zaumné; často pracuje s přesahy, cézurami, zámlkami, s rozpadem, rozklížením těžce vydobytého rytmu.

Semjon Chanin je členem ruskojazyčné lotyšské umělecké skupiny Orbita. Patří do ní fotografové, básníci, designéři, skladatelé a dýdžejové. Skupina vydává poezii na CD, natáčí klipy k   básním, pořádá divoká klubová čtení poezie. Jejich práce si lze prohlédnout na internetu (www.orbita.lv). Dění a hudba v klipech na básně Semjona Chanina se často záměrně míjí s poezií, již v záznamu recituje sám introvertní autor.

Pořad, který ze svých překladů připravila Libuše Bělunková, je sestaven z  textů básníkovy prvotiny Právě teď, vydané v roce 2003 v Rize. Zbývá ještě dodat, že jedním z "témat" letošního pražského Knižního veletrhu je právě literatura Lotyšska.

(lb)