Zpět na titulní stránku

číslo 5

Zpět na titulní stránku

vyšlo 23. 1. 2006

Jak to slyší


Marie Boková, publicista

REFLEXE ROZHLASOVÉ TVORBY

Lahůdky na přelomu starého a nového roku

Mimořádně šťastně zvolili tvůrci programu ČRo 3 - Vltava z vánoční literatury pro půlnoční četbu. Repríza Preusslerova kouzelného vyprávění Útěk do Egypta přes Království české zapadla do takového času jako do měkké sněhové závěje. Zaujatí, skvěle se doplňující pánové Bořivoj Navrátil a Lukáš Hlavica oživili tento hold místopisu království českého, zaplněného postavičkami c. k. byrokratů, policajtů venkovanů, ale i andělů a čertů, provázejících svatou rodinu při strastiplném, ale dobře končícím putování.

Novoročně hned navázala četba z Pourovy adaptace méně známého Zeyerova románu O věrném přátelství Amise a Amila (totiž, sám titul jistě pamatují mnozí ještě ze školy). Režisérka Markéta Jahodová předestřela posluchačům barvité obrazy rytířských turnajů, trubadúrských vyznání, královských hostin, nebezpečných dobrodružství, vášnivých lásek a smrtonosných nenávistí... Dílu vévodí podmanivý, oduševnělý výkon Vladimíra Ráže. Výtečně si v Zeyerově básnickém textu vedou i Pavel Soukup, Boris Rösner, Jiří Schwarz, Jorga Kotrbová a další.

Další literárním cyklem, tentokrát celoročním, je vynikající projekt Bronislavy Janečkové Rok v dopisech. Dokumentaristka Janečková, která o své sběratelské práci vyprávěla v TR č. 1/2006, nalezla na každý den celého roku dopis či dopisy, odpovídající konkrétnímu datu, psané však před dávnými lety. Božena Němcová synovi, Váchalův otec synovi, Aleš Jiráskovi, známí i neznámí lidé píší o obyčejných věcech života, jež překvapivě chytnou u srdce.

První Páteční večer nového roku přinesl jistě radost mnoha posluchačům. Dvouhodinový pobyt V artušovském lese opravdu nezklamal: návštěva bájného Brocéliandského lesa v Bretani, jezerního zámku víly Viviany, údolí zlé Morgany či Merlinova hrobu - to vše ve společnosti Francouzů z "artušovského centra" mělo půvab pohádek, uhrančivost legend i užitečnost poznání. Pořad totiž obohatil rozhovor s odborníky, Zdeňkem Hrbatou a Jiřím Pelánem. Připravila a potěšila Blanka Stárková.

Klub rozhlasové hry zařadil 3. 1. novější titul Arnošta Goldflama - Případ Bedřicha Samky s podtitulem Vzpomínka na Řehoře Samsu, text vzešlý ze soutěže vypisované Českých rozhlasem. Kafkovská inspirace grotesky ze současnosti je v realizaci brněnského studia (Sedláček - Goldflam) svěží a vtipná. Slyšeli jsme osobité herce brněnských scén: Luboše Veselého, Pavla Zatloukala, Františka Derflera, Ivanu Valešovou a další.

MARIE BOKOVÁ