Zpět na titulní stránku

číslo 5

Zpět na titulní stránku

vyšlo 23. 1. 2006

Navštivte


Střídavě oblačno nad českými filmovými debuty

Přelom roku přinesl slušnou dávku domácích filmových premiér, mezi nimi několik debutů. Což je jistě povzbudivé zjištění, i když ne vždy jednoznačně se na něm podepsala kvalita.

Ve filmu Sklapni a zastřel mě, hrají Karel Roden, Aňa Geislerová a Andy NymanPři sledování absolventského snímku Julia Ševčíka Restart trochu jiskří oči; jednak z někdy až příliš svižného tempa, jednak ze světelně i zvukově pestrého střídání kulis (především tanečních klubů), v nichž se odehrává. Chvíli trvá, než se v trochu nepřehledném, přelidněném hluku zorientujeme: Mladí hrdinové snímku se bezstarostně baví s jednoznačným, byť nevyřčeným programovým heslem - "carpe diem"; noc je jejich královstvím, rytmus house party dirigentem jejich životů. Nezávazné řeči, letmá setkání, v ruce nezbytná sklenka. Až v jednom rozverném okamžiku hrdinka (věrohodná Lenka Krobotová) vysloví osudovou větu a zkazí vztah s partnerem, na němž jí záleží. Od této chvíle se snaží napravit, co se dá, a následuje zběsilý úprk, který tvoří jádro filmu. Možná to trochu připomene někdejší německý generační snímek Lola běží o život, ale reálie i pocity jsou autenticky naše a nefalšovaně současné. Film se vyznačuje několika dobrými nápady (jmenujme např. situace, odehrávající se nejdřív ve fantazii protagonistky a až poté v reálu), zdařilým střihem a zvukem, střídmým, zato mladým humorem. Patrně by mu slušela lépe promyšlená stavba, větší přehlednost i kratší metráž, nelze mu však upřít ambice ani značnou přesvědčivost, s níž vystihl (některé) pocity mladé generace dneška.

Ambice jistě nepostrádal ani další projekt - debut mladých filmařů Pavla Göbla a Romana Švejdy Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí; svědčí o nich už fakt, že se srdnatě chopili stejnojmenné úspěšné divadelní hry René Levinského. Ale to je asi tak všechno, co o snímku lze říct kladného. Jinak je to smutná ukázka promarněných možností. V tomto filmu "nedrží" pohromadě takřka nic. Ani příběh a jeho jakás-takás kontinuita a řád, ani postavy. O myšlence nemluvě. Kdeže je okouzlující hrabalovsko-menzelovský pohled na nádražácký svět z Ostře sledovaných vlaků! Kde trpce chutnající, životem převálcovaný humor původní dramatické předlohy! Pokud autoři chtěli něco říct, pak se zcela minuli nejen s divákem, ale zejména s elementárními zákonitostmi tvaru, který zvolili. A navíc ještě film okořenili, či spíše zatížili hereckými výkony amatérů (s výjimkou J. Duška a I. Chmely), které ještě podtrhují jeho nepřehlednost a bezobsažnost.

Nejsympatičtější z domácích novinek je půvabná černá komedie mladého Angličana Steena Agro Sklapni a zastřel mě, "sebevražedná" story pro tři herce (Karel Roden, Aňa Geislerová a Andy Nyman). Natočená s velmi úspornými náklady (stála tři miliony), zato s vtipem, smyslem pro groteskní situace a hlavně s promyšleným záměrem - inteligentně pobavit diváka. Do děje nechávají tvůrci vstoupit naráz, bez velkých okolků, jednotlivé scény stavějí s vtipem a chytrou elegancí, charakteristiky postav prokreslují s úspornou jednoznačností. I když - nakonec se ukáže, že až tak černobíle jednoznačné nejsou: Zamilovaný mladý Angličan přijde nešťastnou náhodou na svatební cestě v Praze o novomanželku a zdá se mu, že nemá proč žít. Najde si tedy muže ochotného za "honorář" ukončit jeho život. Jenže to není tak snadné, navíc neúspěšné pokusy o (sebe)vraždu se prolnou s gangsterskou historkou. Devadesát minut poctivé zábavy, při níž zapomeneme hledat nedostatky. Jistě tu přitom jsou; jen si už nějak nevzpomenu, jaké.

AGÁTA PILÁTOVÁ