Zpět na titulní stránku

číslo 5

Zpět na titulní stránku

vyšlo 23. 1. 2006

Televizní glosář


Trochu jiné odhalení

Masová hysterie vyprovokovaná televizní obrazovkou vyvolává nejrůznější reakce. Ani ti, kdo si zachovávají odstup a chladnou hlavu se však obvykle nezmohou na víc, než na klasické cimrmanovské "nesouhlasit a protestovat", případně smát se a zlehčovat. Jen výjimečně se někomu povede zareagovat noblesněji a efektivněji. K tomu je nutně potřeba dostat a domyslet originální nápad. Třeba takový, jakým na největší podzimní televizní událost odpověděli organizátoři "trochu jiné reality show" stylově velkolepě nazvané Odhalení. Její soutěžní část skončila v polovině ledna, kdy za asistence kamer České televize převzal vítěz první splátku z rekordní výhry zvící celých dvanáct melounů.

Analogie s lidoopi v kleci určitě napadne i náhodného diváka "standardního" televizního šmírování. Pouze zprostředkovat dění v pavilónu goril pražské zoo uživatelům internetu a televizním divákům, by i proto nebylo nic zvlášť pozoruhodného. Tím, co povýšilo nápad ve výjimečnou událost (reflektovanou například i BBC), bylo jednak důsledné dodržení všech obvyklých pravidel, jednak - a to především - přirozený přesah k vážnému poznání zábavnou formou. Hlubší smysl, pokrytecky předstíraný v případě lidských exponátů, zafungoval u jejich lidoopích kolegů zcela přirozeně. Peníze vybrané pro dobrou věc ochrany goril v přírodě byl bonus stejně příjemný, jako kultivovaná ironie detailů - od oné o celý meloun vyšší výhry pro vítězného samce Richarda přes perfektní, průběžně aktualizovanou webovou stránku projektu se dvěma on-line kamerami či seriózními anketami ("Vzali byste si soutěžící z Odhalení do podnájmu, kdyby přišli o střechu nad hlavou?") až po fakt, že organizátorem celé "reality show" byl veřejnoprávní Český rozhlas.

Jedinou vadou na kráse celého projektu byla malá důvěra, kterou mu projevila Česká televize. Ze své role zprostředkovatele Odhalení (Odhalených?) divákům měla vytěžit určitě víc, než jen sérii pětiminutových vstupů do Dobrého rána a Sama doma či pouhé další vycpávky nekonečného kolotoče repríz na zpravodajském kanálu ČT 24.

JAN SVAČINA