Zpět na titulní stránku

číslo 2

Zpět na titulní stránku

vyšlo 2. 1. 2006

Pořiďte si


Dvakrát "live" z Paláce Akropolis

Žižkovský Palác Akropolis se stal dobrou koncertní adresou - hudebníci tamní uvolněnou atmosféru často vyhledávají i pro natáčení živých desek. Hned dvě velmi vydařené tam v roce 2005 nahrály "ovečky" vydavatelství Indies, kterému se navíc podařilo sladit jejich vydání se záměry České televize, jež pořídila záznamy koncertů a připravila tak materiál pro DVD nosiče.

Pražský Traband patří už nějaký ten rok k vrcholným domácím koncertním atrakcím, ovšem své první živé album pořídil až v červnu u příležitosti oslav deseti let své existence. CD 10 let na cestě ovšem nepojal jako probírku nejžádanějšími skladbami svých čtyř řadových desek, ale poněkud netradičně spíše jako ohlédnutí do let svých začátků. Posluchači tu vedle novějších písní Černej pasažér, Žižkovská romance nebo Hospoda (s hostujícím Vaškem Koubkem) naleznou přearanžované skladby z dnes už nesehnatelného, zvukově nevyhovujícího debutového snímku kapely O čem mluví muži (Krysy, Sáro!, Jak to všechno Jarda Svoboda - zpěvák a vůdčí osobnost Trabandu pěkně roste), ale i dosud nepublikované kousky. Například písnička Stáda pochází z období, kdy zpěvák a vůdčí osobnost Trabandu Jarda Svoboda ještě působil v souboru nazvaném Otcovy děti, báseň Franze Werfela Tlustý muž v zrcadle týž muzikant zhudebnil pro představení Divadla Na voru a v Akropoli ji nazpívala spřízněná duše souboru, herec (a občas i saxofonista) Vladimír Javorský. Bilanční "dechno party" Trabandu na CD i DVD vychází před muzikantskými prázdninami kapely - napřesrok se s ní budeme moci setkávat asi jen prostřednictvím zmíněných "konzerv".

Výborný koncert slovenského zpěváka Petera Lipy se v Akropoli uskutečnil už v březnu, ale ani tato nahrávka "nevychladla". Velkorysý návrat předního evropského jazzmana a bluesmana na česká klubová pódia odstartovalo v roce 2001 album ...v najlepších rokoch, následoval odvážný titul Beatles in Blue(s), dokumentující, že Lipa si dokáže k obrazu svému upravit i rukopis slavné dvojice Lennon - McCartney. CD i DVD Live in Akropolis Prague sice staví na repertoáru uvedených alb, ovšem v případě Lipova Bandu je studiová verze jakékoli písně jen východiskem ke koncertním hrátkám, v nichž se tvar často mění k nepoznání. Jen málokdy se podaří, aby živé album bylo tak autentickým dokumentem o radosti z muziky - radosti hráčské i posluchačské. Publikum je tu součástí celku, spontánně reaguje, bezchybně vyzpívává refrény písní a oceňuje drobné perličky, jež zpěvák jako by mimochodem dává k lepšímu - třeba vtipnou citaci Stingova hitu Englishman In New York v Baladě o štyroch koňoch. Za výjimečnými členy Lipovy kapely, Martinem Gašparem, Michalem Žáčkem, Marcelem Buntajem a Jurajem Tatárem, nezaostávají ani hosté: famózní kytarista Zdeněk Bína, "klasik" české foukací harmoniky Ondřej Konrád či zpěvačka Jana Kirschner.

MILAN ŠEFL