Zpět na titulní stránku

číslo 51

Zpět na titulní stránku

vyšlo 12. 12. 2005

Jak to vidí


Rudolf Křesťan, fejetonista

RUDOLF KŘESŤAN V POŘADU PSÁNO KURZÍVOU

Z autorova cyklu fejetonů na vlnách Českého rozhlasu 3 - Vltava

Škatulata, hejbejte se!

K běžným objemovým jednotkám patřil kdysi i koflík, hrnec, konev a sud. Uvedené míry pocházely ze života. Každá z nich vyvolává dodnes představu o odpovídajícím objemu, byť přesně nevíme, kolik koflíků se vešlo do hrnce a kolik hrnců do sudu.

Vývoj se nezastavil. Vznikl nejeden novodobější výraz, který sice nemá podobu oficiální objemové jednotky, ale jako by se stalo. Například jeden náklaďák. Případně jeden vagon. Pro miniaturní rozměry se stala symbolem velikost krabičky od zápalek. Objemovou představu v nás spolehlivě vzbuzuje i krabice od bot.

Zcela jedinečnou roli pak sehrává krabice od banánů. Ta se dokonce stala fenoménem doby. Je to naše společná známá.

Důvěrně víme, kolik se do ní vejde. Zdatně se uplatňuje při stěhování. Zvláště při přemísťování knih. Nejen v soukromí, nýbrž i v takovém případě, jakým bylo stěhování Knihovny Kroměřížska. Jak uvedla oficiální zpráva, bylo tehdy pro přesun knih použito i 500 krabic od banánů. Nevylučuji, že v nich byly i Šabachovy Opilé banány.

Oblíbenost této krabice je dána jednak její funkčností, jednak tím, že je k mání zdarma. Abychom tento obal získali, nemusíme kupovat jeho obsah. To je podstatný rozdíl například oproti umělohmotnému kelímku od holicího mýdla. Ten je velmi oblíbený u kutilů, neboť se do něj dají ukládat šroubky a podobná havěť. V žádné drogerii vám ten kelímek nedají prázdný. Vždycky jen s obsahem a za příslušnou cenu. Aby se co nejdřív vyprázdnil, musí se nedočkavý kutil holit dvakrát denně.

K legendárním obalům, které se daly v krámě získat zadarmo, patřila v minulosti pevná krabice od margarínu. Uplatňovala se zvlášť při posílání balíků. V časech panování margarínových krabic nebyly obaly od banánů ještě zdaleka tak rozšířené jako dnes. Logicky, neboť banány byly řadu let úzkoprofilovým artiklem. V raném dětství jsem je neznal vůbec. Ale abych byl objektivní, přece jen jsme doma měli jejich specifickou variantu: banánky zasunuté vzadu v rádiu u uzemnění a antény.

Je možné, že současná mladá generace nebude litovat své rodiče a prarodiče kvůli tomu, že banány byly nedostatkovým zbožím, nýbrž proto, že tím pádem bylo i málo příslušných krabic. V tomto ohledu jsou i dnešní mladí schopni vcítění do rodičovské minulosti, neboť dotyčné krabice jsou občas nedostatkové dodnes - na rozdíl od banánů samotných.

Když po našem vstupu do Evropské unie došlo ke zdražení banánů, divil jsem se, že nikdo z obchodníků nevyhlásil heslo: "Zachovejte přízeň banánům i nadále, aby bylo i v budoucnu dost krabic!"

Uplatnění těchto krabic je enormní. A to už od útlého věku, kdy některé děti v nich doma chovají své zvířecí miláčky. V mateřských školkách se z těchto krabic dělají nekonečné housenky. Takzvané banánovky se osvědčují v nejrůznějších souvislostech. A to až po služby, které poskytují charitativním organizacím, které do nich ukládají darované obnošené šatstvo.

Jak už jsem předeslal, zvlášť významnou roli sehrávají při přepravě knih. Při jednání s antikvariátem o případném prodeji většího množství knih (například z pozůstalosti) se poměrně běžně používá orientační údaj, že by šlo o tolik a tolik banánových krabic.

Ale i jedna jediná už může něco znamenat. Naznačuje to zpráva z roku 2004, kdy úředníci blanenské radnice předali na tamní státní zastupitelství krabici od banánů, která obsahovala bezmála třicet kilogramů listinných podkladů k trestnímu oznámení na jednoho z místních ředitelů.

Předpokládám, že šlo o krabici čistou a nezávadnou, a že v ní nebyl nějaký jihoamerický pavouk. Nebo exotická rosnička, jako byla ta, která přicestovala z Ekvádoru v banánové krabici do Mostu. Vyskočila tam čile a bujaře z krabice ven v jedné z prodejen ovoce a zeleniny. Posléze byla předána do ústecké zoologické zahrady, kde ji tamní veterinář přivítal jako ufona.

Banánovka může plnit bezpočet rolí. Mnozí sběratelé do ní ukládají své poklady, populární osobnosti zase obdržené dopisy. V některých dětských pokojích se do nich uklízejí hračky. Od jednoho majitele krbu jsem slyšel, že i pro něj je ta krabice důležitou jednotkou; sleduje totiž, kolik takových krabic naplněných dřevem musí spálit, aby v zimě dostatečně prohřál svou chalupu.

Druhotné uplatnění těchto krabic oceňují i ekologové. Jejich přáním je, aby obaly nebyly jen jednoúčelové, ale aby dokázaly sloužit i dál, a po zániku aby pak tiše vklouzly do příslušného tříděného odpadu.

Za svých cest po světě jsem nejednou pobýval v končinách, kde se daří banánům. Po návratu domů jsem si vždy znovu a znovu uvědomoval, že se vracím do země, kde se banánům sice nevede, leč jejich krabicím přímo neuvěřitelně. Banánovka se u nás stala významnou, frekventovanou a přímo kultovní objemovou jednotkou současnosti. Jeden z našich archeologů nedávno hovořil v rozhlasovém vysílání o úspěšné expedici, která objevila značné množství cenných historických nálezů, a uvedl, že naplnily šest krabic od banánů.

Podle prognostiků bude zájem o banánovky ještě stoupat. Očekává se totiž, že lidé se začnou stěhovat častěji, než bývalo zvykem. Tyto přesuny z místa na místo se rozhodně neobejdou bez dotyčných krabic s ověřenými špeditérskými schopnostmi. Už dnes jsou hledaným pomocníkem. Hledaným doslova, jak to dokládá výmluvný text inzerátu, který jsem četl v Pardubickém deníku: Kdo daruje, příp. přenechá za symbolickou cenu cca 30 až 40 ks prázdných krabic od banánů? Potřebuji je rychle ke stěhování.