Zpět na titulní stránku

číslo 48

Zpět na titulní stránku

vyšlo 21. 11. 2005

Nalaďte si


Jas a skvrny slavkovského slunce

ČRo 3 - Vltava, 3. prosince, 8.00 - 24.00

Je přesně půl osmé. V tom okamžiku to na východním obzoru rudě zazáří a nad hřebenem kopce se objeví ohnivě červená koule, která pomalu stoupá vzhůru.Všichni zmlknou při pohledu na nádhernou podívanou. Slavkovské slunce se stane pojmem. Než večer zapadne, přinese jedné straně vítězství, druhé porážku , tisícům lidí smrt a neštěstí. Jen Napoleon je bude ode dneška spojovat se svým úspěchem. Je to jeho slavkovské slunce, v jehož přízni se bude hřát celých deset let.

Letecký pohled na slavkovské bojistě s Mohylou míruProsinec roku 2005 - od bitvy u Slavkova uplynulo přesně 200 let. Tehdy - 2. prosince roku 1805 - bylo pondělí, letos budeme psát toto datum v pátek. Ve Slavkově a celém okolí bude rušno - výročí bitvy si přijedou připomenout desetitisíce návštěvníků od nás i ze zahraničí. Vše vyvrcholí rekonstrukcí bitvy na bojišti pod Santonem u obce Tvarožná v sobotu 3. prosince. A to je také den, kdy nejen tuto bitvu, ale především osobnost císaře Napoleona v historických souvislostech připomene ČRo 3 - Vltava celodenním vysíláním. Zahájí je profesor Dušan Uhlíř, historik, z jehož knihy Slavkovské slunce byl vybrán také úvodní citát. Dramatizovanou četbu dalších částí této knihy - s Miroslavem Donutilem v hlavní roli a v režii Jaromíra Ostrého - vám toho dne nabídneme celkem třikrát. Mezi tím si ovšem budete moci vybrat z pestré nabídky reportážních, dokumentárních, slovesných i hudebních pořadů, vážících se tematicky k napoleonské době a právě probíhajícím výročním akcím.

Vojáci! Stačí, když řeknete: bojoval jsem u Slavkova, aby každý řekl: to je hrdina! - vzkázal prý Napoleon svým vojákům. A historik Dušan Uhlíř k tomu v závěru své knihy Slavkovské slunce dodává: Zpochybňovat kvality legendární Napoleonovy armády nelze. Do jiného světla se však její role dostane, položíme-li si otázku, čemu sloužila. Zprvu snad ještě bojovala za ideály revoluce, pak se i ty vytratily. Zbylo jen vojenské řemeslo a sláva zakletá do císařských orlů. Za armádou zůstávala zpustošená a vypálená Evropa, potoky krve a slz. To vše ve jménu nenasytného císařství, které nastoupilo cestu ke světovládě. A Slavkov stál na začátku této cesty. Na jejím konci bylo Waterloo.

Slavkovská bitva přesto nachází dodnes své obdivovatele v celé Evropě - důkazem jsou letošní rozsáhlé akce, připomínající události před 200 lety Je ovšem nezpochybnitelné, že osobnost malého korsičana Napoleona Bonaparta výrazně ovlivnila moderní dějiny Evropy. Střípky z této historie připomene 3. prosince i vysílání ČRo 3 - Vltava, které připravilo brněnské studio Českého rozhlasu a na němž se podíleli - v režii Evy Řehořové - Tomáš Sedláček, Jan Hlaváč, Max Wittmann a Olga Jeřábková, která vás také bude Napoleonským dnem na Vltavě provázet.

(jeř)