Zpět na titulní stránku

číslo 44

Zpět na titulní stránku

vyšlo 24. 10. 2005

Nalaďte si


Dny slovenské kultury na Vltavě

Od pondělí 31. října do neděle 6. listopadu, ČRo 3 - Vltava

Slovenská literatura se v nabídce pořadů Českého rozhlasu 3 - Vltava neobjevuje zdaleka jen na podzim v tradičních Dnech slovenské kultury. Má tam své nezastupitelné místo po celý rok. I díky tomu bude týden od 31. října do 6. listopadu ve vltavském vysílání v tomto smyslu skutečně bohatý, protože kromě několika premiér dostanou prostor i reprízy zdařilých pořadů z minulých let. V různých žánrech tak bude zastoupena tvorba klasická, moderní, a dokonce i žhavě současná. Podle těchto kritérií se pokusme letošní nabídku slovenských literárních pořadů utřídit.

Dominik TatarkaVzpomínku na školní čítanky nám patrně bude evokovat jméno Timrava, s níž nahlédneme do několika stránek dívčího deníku v Klasické povídce Koho si vzít? Své životní vyhlídky a šance na uplatnění rovného práva žen zvažuje pisatelka se sympatickým a inteligentním nadhledem. Literárně-hudební Souzvuk je zase návratem k poezii Ivana Kraska (v překladech Ludvíka Kundery) a jeho slavné básnické prvotině z roku 1906 s názvem Nox et solitudo (Noc a samota). Je to přímo historický mezník ve vývoji slovenské poezie - Kraskova poezie je zcela nová a odlišná od tónů romantické generace štúrovsko-hurbanovské i od její představy básníka jako pěvce národa.

Nejznámější osobností slovenské literatury druhé poloviny 20. století je Dominik Tatarka. Jeho jméno se v uvedeném týdnu objeví třikrát. Stránky na dobrou noc budou od úterka do čtvrtka věnovány jeho Vzpomínkám, Navrávačkám a slavnému Démonu souhlasu. Milan Šimečka zastupuje autory v pravém slova smyslu československé: narodil se v Novém Bohumíně (1930), od svých 24 let však žil a působil na Slovensku. Zařazení tří kapitol z jeho knihy Kruhová obrana do dopoledního cyklu Psáno kurzívou (pondělí až středa) je připomínkou nedávného 15. výročí Šimečkova úmrtí. Ve čtvrteční Moderní povídce představíme tvorbu předčasně zesnulého Václava Pankovčína (1968-1999). Snový příběh jedné noční cesty majitele pojízdné prodejny nastudoval Vlado Rusko s Lukášem Hlavicou.

Dílo předního současného slovenského básníka a překladatele Milana Richtera (nar. 1948) uvádí v pořadu Svět poezie (sobota večer) Jana Štroblová. Tentokrát zalistovala v Richterově sbírce Anděl s černým peřím, jejíž jádro tvoří tvorba ze "šuplíku", tedy verše z normalizačních 70. a 80. let. Richterův básnický pohled na svět, vedený snahou dodat obecnější platnost i nejsubjektivnějším zážitkům, bývá srovnáván se zorným úhlem našeho Miroslava Holuba. Neděle večer je ve vltavském vysílání tradičně vyhrazena Schůzkám s literaturou. Tentokrát je název tohoto cyklu míněn doslova. Na půdě Slovenského institutu v Praze se 28. září sešli se svými českými čtenáři mladí vítězové unikátní slovenské literární soutěže Poviedka: Zuzana Kepplová, Zuza Ferenczová a Ján Mičuch. Setkání moderoval iniciátor Poviedky, vydavatel Koloman Kertész Bagala spolu s předsedou poroty Silvestrem Lavríkem. Sestřih z tohoto "podujatia", doplněný tiskovými recenzemi a ukázkami z pořadu Slovenského rozhlasu, doporučujeme všem, kdo se zajímají o nejsoučasnější dění na slovenské literární scéně.

Přesné datum a hodinu vysílání uvedených pořadů - i těch ostatních, které se do této nabídky nevešly - najdete v programové příloze.

DAGMAR ORAVOVÁ