Zpět na titulní stránku

číslo 40

Zpět na titulní stránku

vyšlo 26. 9. 2005

Navštivte


Novinky Národního divadla v letošní sezoně

Po 31 premiérách, jež uskutečnily soubory Národního divadla v Praze během uplynulé sezony, měla by být sezona nastávající, jak řekl ředitel ND Daniel Dvořák, "klidnější" a obsáhnout "pouhých" 20 premiér. Z nich celá polovina je plánovaná operou ND. První, která již proběhla 11. září, byla Janáčkova Její pastorkyňa, nastudovaná v koprodukci s operními domy v Dublinu a Rize světoznámým dirigentem Jiřím Koutem. Ten také připraví obnovenou inscenaci Dona Giovanniho se scénografií legendárního Josefa Svobody a s novými kostýmy "oscarového" Theodora Pištěka. A to v květnu, jako součást Mozartova roku 2006. Již letos v říjnu se po více než 50 letech vrátí na scénu ND Verdiho Aida - v nastudování Olivera Dohnányiho a režii Steffena Pionteka. V hlavních rolích budou alternovat Olga Romanko a Daniela Longhi. Vánočním dárkem bude Donizettiho Don Pasqual (s Ambrogiem Maestrim, Luďkem Vele a Nataljou Melnik), velikonočním pak Řecké pašije Bohuslava Martinů v novém nastudování Jiřího Bělohlávka. V květnu dojde k významné události: po newyorské Metropolitní opeře a dalších světových operních domech vystoupí konečně i na scéně ND - a to poprvé - Magdalena Kožená. Představí se v hlavní roli Debussyho opery Pelléas et Mélisande.

Z významných premiérových inscenací baletu ND jako první přijde na řadu - a to v listopadu - slavný Oněgin choreografa Johna Cranko. K mozartovskému roku bude v březnu uveden titul Mozart? Mozart!, jehož první část tvoří Petite Mort Jiřího Kyliána a druhou choreografie vytvořená na Mozartovo Requiem šéfem baletu Petrem Zuskou.

Valentin Prolat (Števa), Iveta Jiříková (Karolka) a Dana Burešová (Jenůfa) v Janáčkově Její Pastorkyni"Cizí duše - temný les." Tento citát z A. P. Čechova si jako moto vetkla do nové sezony činohra ND, neboť společným jmenovatelem většiny premiérových inscenací jsou vášně: láska, nenávist, žárlivost, závist. V první premiéře - Shawově Pygmaliónu - měl původně v roli profesora Higginse vystoupit Boris Rösner. Kvůli jeho vážnému onemocnění se v ní ale představil nový člen souboru Igor Bareš, jenž byl léta hvězdou brněnského ND. Rösner ho má v této Dočekalově inscenaci vystřídat na podzim, po rekonvalescenci. Protagonisty Schnitzlerovy Duše, krajiny širé, která má (nastudována Ivanem Rajmontem) premiéru v listopadu, budou Sabina Králová a David Prachař. Petra Špalková s Davidem Matáskem pak vytvoří ústřední dvojici ve Vladařce závisti aneb Zahradníkově psu, kterýmžto titulem se v prosinci na prkna ND vrací Lope de Vega a maďarská režisérka Enikö Eszenyi. Emíliu Vášáryovou s Bronislavem Poloczkem budou moci diváci spatřit v únoru jako uklizečku a nočního hlídače v Turriniho hře Josef a Marie (režie Martin Porubjak). V březnu bude mít premiéru Shakespearův Richard III. v Dočekalově režii, kdežto Stoppardovu sofistikovanou Arkádii, ve které se prolíná současnost s přelomem 18. a 19. století, nastuduje v květnu režisér moravskoslezského divadla Radovan Lipus (televizním divákům známý jako tvůrce Šumných měst). Poslední premiérou sezony budou Šrámkovy Zvony v režii Jana Antonína Pitínského.

Významnou novinkou, kterou docení zvláště odborná veřejnost a vážnější zájemci o divadelní umění, je zpřístupnění digitalizovaného archivu ND na internetové adrese www. narodni-divadlo.cz.

BRONISLAV PRAŽAN