číslo 38
vychází 12. 9. 2005

Zpět na obsah         

Jak to vidí


IN MEDIAS RES

Udělej si sám

Začíná nová epocha. Naše kultura ve smyslu civilizace je kulturou "DIY", Do - It - Yourself, Udělej si sám. Možná jste si toho ještě nevšimli, ale nic jiného nám nezbývá, pokud chceme přežít ve světě korupce, násilí, politického ignorantství, úpadku vzdělání a vítězství konzumu. Vynechal jsem něco? To není příliš důležité, protože Udělej si sám! vyřeší cokoliv, co mu předložíme.

Odkud mám začít? Od vlastního pocitu. Kdykoliv začnu rozmotávat nějaký problém, psát článek na zásadnější téma, vždycky je na počátku jistý pocit osamocení z putování proti proudu doby. V té chvíli se stává člověk Robinsonem a musí začít sám s tou nejnutnější prací. Daniel Defoe to věděl, a proto tak trval na tom, aby u Robinsona bylo vždy vytištěno: Written by Himself. Napsáno jím samým. Bylo mu jasné, že to za něj nikdo neudělá. Byl na to sám. Maximálně s Robinsonem.

A najednou tu byli ti "teknaři". Účinkující a účastníci technoparty, která - jak je mi jasné - už nikdy neskončí, jsou pravými a nefalšovanými propagátory kultury DIY. Dělají si sami, co chtějí a potřebují. A i když nejsem s nimi srozuměn a neztotožňuji se s nimi, došlo mi, kde jsme se to společně ocitli. Na jedné platformě "Do - It - Yourself Culture". Už se to tak stalo, že jsme, opuštěni od politiků, od takzvané společnosti, od idejí a ideálů, od cílů a také od celé budoucnosti zůstali pohromadě a nevíme, co dál. Totiž kromě "Udělej si sám!".

Že svět je v krizi a něco je ve vzduchu, víme všichni. Ale že to půjde tak rychle? Je tu ropný zlom, katastrofální zvrat v náhledu na těžbu a využití ropy, ohlašují se ekonomické, bankovní a jiné potíže, planeta se řítí do propasti. Čtenáři (sporadických) článků o této kalamitě, možná o konci civilizace, který je nevyhnutelně před námi, se začali ptát: Co máme dělat? Co můžeme my dělat? A odpověď byla: Udělej si sám! To znamená: čti, kopíruj, bloguj, zakládej webové stránky a hledej řešení. Každý sám, ale všichni dohromady. Teď už nás bylo víc: já, "teknaři", čtenáři článků o ropném zlomu, blogeři.

Vidím, že "Udělej si sám!" se šíří a zahrnuje velmi důležité oblasti. Kdo četl Plíživý převrat Noreeny Hertzové, ví, o čem mluvím. Máme protestovat, demonstrovat a bůhví co ještě. Dokonce i zkušený revolucionář, jako je Egon Bondy, se připojuje a radí ve své poslední knize: Nebojte se proniknout do institucí, rozpleptávejte je zevnitř. V podstatě říká: Udělej si sám!

Proč jsme tak sami? Kdo nás opustil? Víme, že nás opustili politikové, kteří sledují jen své vlastní zájmy. Ale víme také, což je mnohem horší, že nás opustila i média. Ta hlavní, rozhodující, určitě. Zrovna někdo začal razit termín "mainstreamová média". Souhlasím. Hlavní proud médií podporuje zkorumpované elity, zbohatlíky, toho, kdo zaplatí. V knize Plíživý převrat se uvádějí příklady toho, jak bohaté firmy určují, co se bude psát, co vysílat. Nedávno jsem slyšel od dobře informovaného zdroje, že i naše hlavní deníky musí psát po určitou dobu pozitivně například o hollywoodských filmech. Až později se mohou zase vrátit ke své "mediální nezávislosti" a uplatnit svůj názor. Je to prý ze stejného důvodu, jako když gigant Procter and Gamble nechce, aby se po jeho reklamách uváděly pořady, kde se mluví negativně o podnikání. Jde o příliš velké peníze. Šéfové, kteří o tom rozhodují, jsou otroci velkého byznysu a novináři jsou otroci těchto otroků. Je to mainstreamové otrokářství.

Opustil nás stát a jeho složky, jako je policie a justice. O policii mohou hovořit hřbety "teknařů", o justici a její prohnilosti každodenní zpravodajství. Já, "teknaři", čtenáři článků o ropném zlomu, blogeři, čtenáři Plíživého převratu a další do toho ovšem jdeme. Je nás hodně, ale každý sám. Udělej si sám! Hledejte spřízněné duše!, radí jeden z internetových článků. Je to hodně podobné jako Save Our Souls, Zachraňte naše duše, SOS. Tento signál se už šest let nepoužívá.

Hnutí Udělej si sám! se jeví jako široko daleko jediný použitelný koncept pro boj s tímto prohnilým světem. Úkoly, které před ním (před námi) stojí, jsou nedozírné. Zkusím, jen tak pro počáteční orientaci, některé zformulovat.

Spaní pod mosty. To mě napadlo jako první. Pod pražskými mosty spí lidé. Mají tam peřiny, deky, starý nábytek. Kdo tomu nevěří, ať se tam jde podívat. Bylo to i v televizním pořadu, na stanici, na které za chvíli vystupoval prezident Klaus. Nevím, co mě to napadlo, ale najednou jsem si neuměl představit, že bych byl prezidentem země, kde spí lidé pod mostem. Nicméně - ano. Musíme je sami někam přestěhovat.

Další úkol - naprosto náhodně zvolený, bez stanovení priorit - je likvidace nespravedlivého rozdělení majetku. Ne boj s chudobou, to je podvod, řízený mocenskou elitou. Chudobu chtějí odstranit charitou (která je převážně pláštíkem jejich dalšího obohacování) a tím, že za ně, za nejbohatší, budou platit na chudé ostatní. Základní nespravedlivé a často neoprávněné rozdělení majetku je příčinou bídy tohoto světa a důsledkem je stále se zvětšující propast mezi bohatými a chudými. Jakékoliv kosmetické úpravy jsou jen kosmetické. Že střední stavy už brzy přestanou existovat, protože odevzdají své peníze boháčům, je už hotovou věcí. Udělej si sám! znamená Přestaň platit za bohaté!

Co všechno si máme sami udělat! Je toho opravdu hodně. V podstatě vytvořit novou společnost, složenou ze samých kutilů. Tímto způsobem vyřešíme všechno, každý za sebe. Modernita a individualizace způsobily, že žádné velké lidské celky, které by se daly do pohybu, už neexistují. Zmizely ideologie, jsou pryč třídy, stavy. Příslušnost k církvím, k duchovním i světským komunitám je chabá, vyprázdněné jsou pojmy jako národ nebo vlast. Dokonce ani rodiny nebo lidské dvojice nefungují jako dřív. Jsou jen jednotliví lidé, kteří se ptají, co mají dělat? A ze všech stran slyší jenom jedno: Udělej si sám!

PETR KOUDELKA

spisovatel a publicista