číslo 33
vychází 8. 8. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 20. 8. 2005 Český rozhlas 2 - PRAHA - 13.05 hodin

Vynález zkázy

Rozhlasové hry pro děti na ČRo 2 - Praha jsou po celé léto ve znamení románů Julese Verna. Verneovský cyklus dobrodružství, která se odehrávají ve vzduchu, na zemi i hluboko pod ní a také na moři uzavře dvoudílná hra Vynález zkázy scénáristy Ondřeje Neffa.

Thomas Roch, tvůrce bleskometu, dnes bychom řekli jakési zbraně hromadného ničení, je geniálním vynálezcem a zároveň šílencem. Když francouzská vláda odmítne koupit jeho chemickou výbušninu, je odhodlán nabídnout ji cizí velmoci. Vynálezu se však zmocní zločinec Ker-Karraje, vystupující pod ctihodným jménem d?Artigas, a uvězní Thomase Rocha a jeho ošetřovatele v nitru vyhaslé sopky. Nakonec však v Rochovi přece jen zvítězí rozum nad šílenstvím i za cenu zničení svého vynálezu a vlastní smrti.

Jules Verne fascinován ve své době ještě neznámými poznatky vědy je nejen dokázal předpovědět, ale současně i varoval před jejich zneužitím. Vydání románu mělo zajímavou dohru. Francouzský chemik Turpin byl přesvědčen, že se stal předlohou pro postavu Thomase Rocha, a proto podal na Julese Verna žalobu, v níž žádal vysoké odškodné. Proces vyvolal ve Francii i v zahraničí velký rozruch, ale členové soudního dvoru stáli na spisovatelově straně. Jules Verne spor vyhrál.

(vl)