číslo 33
vychází 8. 8. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pátek 19. 8. 2005 Český rozhlas 2 - PRAHA - 6.45 hodin

Zelí pekingské, čínské a pakchoi

V zahrádkářských radách Dobrého jitra se snažíme upozornit na potřebné práce, tentokrát začneme seznámením s rozdílem mezi pekingským a čínským zelím. Skoro všechny prodejny zeleniny nabízejí pevné oválné hlávky zelí pekingského pod nesprávným názvem "čínské". Málokde je prodáváno skutečně zelí čínské, tedy nehlávkové, se silnými listovými řapíky dosti podobné řapíkatému mangoldu, ty se upravují spíše jako chřest a čepele listů jako salát nebo špenát. Zelí pekingské je vyloženě salátová zelenina, zelí pakchoi - u nás jen výjimečně ke koupi - je přechodný druh mezi čínskými a pekingským zelím. V polovině srpna je ještě poslední termín k výsevu obou zelenin pro podzimní sklizeň, neboť vegetační doba je pro oba druhy krátká: od výsevu osiva do sklizně zeleniny je třeba 50 až 70 dní pro čínské a 60 až 90 dní pro pekingské zelí. V obou případech můžeme zeleninu dopěstovat ještě před příchodem zimy i na volných záhonech. Po vzejití rostliny se čínské zelí protrhá na vzdálenost okolo 20 cm, pekingské na odstup okolo 30 cm. Řádky se osévají 25 cm vzájemně. V době růstu potřebuje přiměřenou zálivku.

(pel)