číslo 29
vychází 11. 7. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Neděle 24. července, Český rozhlas 2 - Praha,11.05 hodin

Bolkoviny s Jiráskovou, Horáčkem a Uhlířem

Už po 38. zavítáme prostřednictvím rozhlasových vln na farmu Bolka Polívky. Kníže Karel Schwarzenberg se prý jednou ptal, proč se používá termín farma, když by šlo docela obyčejně říkat statek. Herec tehdy vysvětlil, že všichni si dokáží představit nedostatek, ale už ne nedofarmu.

Pozvání na farmu tentokrát přijala herečka Jiřina Jirásková, hudebník Jaroslav Uhlíř (jehož jméno Bolek dvakrát opakoval, aby si posluchači povšimli, že si ho neplete s Karlem Šípem) a také textař, porotce a rentiér Michal Horáček.

Bolka Polívku všichni známe i s červeným klaunským nosem. Ovšem klauna v šedesátých letech hrála na Vinohradech i paní Jirásková. Bylo to ve hře Pavla Kohouta August, August, August. Je zajímavé, že klauna ve stejné hře hrál na Vinohradech i Bolek Polívka. Vzpomíná na to rád a hned citoval větu Pavla Kohouta: Miluji cirkus, protože v něm žiji.

Ovšem vztah k Vinohradskému divadlu má i Michal Horáček. Jeho otec tam totiž jednu dobu pracoval jako dramaturg. Paní Jirásková se dokonce divila podobě syna a otce a chtěla syna oslovovat tak, jak byla zvyklá titulovat otce, tedy pane doktore. Pan Horáček by chtěl na rodinnou tradici navázat a má v plánu napsat divadelní hru. Dokonce ve verších.

Jiřina Jirásková hrála klauny už během studií. I proto ji nezaskočila otázka Bolka Polívky, jestli by raději ztvárnila roli královny nebo klauna. - "Vy čekáte, že řeknu klauna. Ale když je člověk pár let u divadla, tak ví, že zesměšnit se může i v roli královny. A dojmout diváky i jako šašek. Nejraději bych proto vzala obojí." V pořadu ovšem Jiřina Jirásková nejen vypráví, ale i zpívá šanson V. Hádla na text J. Borovce Šašek a král. Noty zničila povodeň, naštěstí paní Jirásková měla písničku nazpívanou na kazetě. A Jaroslav Uhlíř podle tohoto záznamu písničku znovu zapsal do not a herečku při zpěvu doprovodil. Ostatně to uslyšíte. Zpívá se tam také: Komediant někdy tře bídu, někdy je grand. Když písnička dozněla, Michal Horáček prohlásil: "Já přesně vím, co by teď řekl kolega Klezla - "Já vám to věřil, Jiřinko!"

Bolek pak prohlásil: "Bylo to o králi a já jediný z vás zase vím, co to je panovat. My jsme vyhlásili konkurz na kata. Přihlásilo se 200 uchazečů a všichni chtěli dělat talentové zkoušky na svých ženách."

VLADIMÍR BERNÁŠEK