číslo 24
vychází 6. 6. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 18. 6. 2005 Český rozhlas 2 - PRAHA - 20.06 hodin

Vážený pane Voskovče

Když jsem v roce 1995 dokončil rozhlasovou koláž Vážený pane Werichu, zdálo se mi, že jsem tak o Janu Werichovi řekl všechno, co jsem chtěl a navíc ještě stylem, který je pro mne víc než jen hrou a zábavou. Střihová koláž totiž dokáže nabídnout zajímavé jednotlivosti, archivní střípky, ale taky velké plátno v podobě originálního rozhlasového puzzle. A tak především nečekaný ohlas posluchačů, otevřel cestu k tomu, abych o pět let později představil rozhlasovému publiku i další volné pokračování věnované tentokrát životní osudům Jiřího Voskovce.

V+W ve filmu Svět patří námUmělecká tvorba Jiřího Voskovce (zvlášť po roce 1948) zůstává dodnes neprávem ve stínu toho, co všechno víme o Janu Werichovi. Možná i proto skončili oba celoživotní přátelé v anketě o Největšího Čecha každý na jiném místě. Jan Werich v první desítce, Jiří Voskovec na čtyřiadevadesátém místě. Jan Werich - bodrý český filozof a moudrý klaun. Jiří Voskovec - přemýšlivý intelektuál, herec oceňovaný i na americkém divadelním jevišti.

Reprízu pořadu Vážený pane Voskovče uslyšíte v předvečer nedožitých stých narozenin Jiřího Voskovce. Od chvíle premiéry se naštěstí hodně změnilo. Jiří Voskovec už není tak neznámou osobností a např. letošní výstava k poctě V+W ukázala návštěvníkům také velké množství neznámých fotografií ze života obou umělců. Rozhlasová koláž připomíná Jiřího Voskovce v detailním portrétu s použitím ukázek ze všech dostupných zvukových záznamů. Z dopisů a poznámek Jiřího Voskovce čte Josef Abrhám.

ROBERT TAMCHYNA