číslo 24
vychází 6. 6. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


POEZIE V ROZHLASE

Sobota 18. června, Český rozhlas 3 - Vltava, 22.45 hodin

Vnitřní svět má modrou barvu

V prázdném domě musíš vykopat knihu, přečíst ji nahlas, sestavit nový příběh, ten prožít a nakonec zakopat, v prázdném domě, v petrolejové vesnici, říká Petr Moment, jedna z postav, vynořujících se ze snové krajiny debutu brněnského básníka Martina Švandy. Četba sbírky Petrolejová vesnice, kterou vydalo nakladatelství Host v Edici poezie, přináší sled fragmentů z přízračné krajiny, kde k vypravěči přistupuje zlá Bestie či vysněná Jasmína, šaman Mimo Limit nebo kouzelník Magneti, dědic vysokozdvižné paměti.

Miroslav Chocholatý na obálce sbírky poznamenává: Petrolejovou vesnici nenajdete na žádné mapě. Je totiž místem autorovy fantazie, kde ožívají vzpomínky, přání a dětské strachy. V jejích ulicích a domech je něco tajemného, co není možné pojmenovat běžnou řečí. Krátké, nekomplikované, zato však intenzivní verše zachycují magickou sílu okamžiku, kdy obyčejné věci se mění v neobyčejné, a naopak bizarní krajiny se rozpouštějí pod dotyky důvěrně známého světa. V básníkově krajině ožívají úzkosti i radosti rozjitřené mysli, ozývají se hlasy temných démonů probdělých nocí stejně jako smích vysněných lásek. Úvodní část sbírky, kterou představíme v pořadu Svět poezie, uzavírá autor těmito verši: vnitřní svět má modrou barvu / pomyslel si / těsně před tím, než / spánek zabral za kliku / od jeho pokoje.

Martin Švanda (*1975) je absolventem Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně, obor psychologie. V současnosti působí na Psychologickém ústavu AV ČR, studuje na FSS MU doktorandský program a vyučuje také na Sociálně-právní akademii budoucí sociální pracovníky. Publikoval v časopisech Host a Weles.

(mh)