číslo 24
vychází 6. 6. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Neděle 19. června, Český rozhlas 2 - Praha, 15.05 hodin

Vysílání na planetku 2418

Průvodcem pořadu bude Aleš Cibulka, který vytvořil spolu s Ondřejem Havelkou jednu z nejúspěšnějších dvojic pořadů VoskováníLetos, v neděli 19. června, by se byl herec, spisovatel, humorista i básník Jiří Voskovec dožil 100 let. Narodil se v městečku Sázava u řeky téhož jména blízko Čertovy brázdy, kde jeho děd z matčiny strany Soběslav Hippolit Pinkas vlastnil roubenou chalupu. Sem také na prázdniny již jako dospělý jinoch vozil svého kumpána Jana Wericha. Při opékání vuřtů a ochutnávkách všelijakých moků zde tvořili nezapomenutelná díla. V očarovaném kraji sázavském se jim dařilo stejně skvěle jako v Praze a na dalších místech, kde spolu působili.

Věřme, že i dnes se mají dobře a způsobem sobě vlastním komentují shůry to naše pozemské plahočení za trochou peněz a světské slávy. Pozorují nás ze své planetky s pořadovým číslem 2418 (Voskovec - Werich) a určitě jim jsou k smíchu i velké oslavy dalšího kulatého jubilea. "Ach ti Sázaváci, ach ti rozhlasáci! Jakoby nevěděli, že na to my nebyli. Cožpak nestačily ty čtyři roky Voskování v Sázavě? Tolik osobností vzpomínalo, taková ztráta času pro dva komedianty, promiň Jaroslave, pro tři. Však jenom co těch tvých písniček zaznělo v nejrůznějším podání..."

Snad nám to pánové prominou, že se na jejich počest ještě jednou sejde v Sázavě takové množství lidí. Prostřednictvím rozhlasových vln pošlou z náměstí V+W na planetku V+W (číslo 2418) svůj vzkaz, pozdrav i pomyslný dárek nejen nejmilejší příbuzní, ale také Ondřej Havelka s Melody Makers, Aleš Cibulka, Jan Vodňanský, Daniel Dobiáš, Pavlína Filipovská, Rudolf Křesťan, Ester Kočičková, Lubomír Nohavica, Jan Kraus, Jiří Suchý, Jitka Molavcová, Jan Hartl a mnozí další, včetně Redakce zábavy ČRo 2, která zaručí méně nostalgie a více legrace.

(hnd)