číslo 24
vychází 6. 6. 2005

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Masáž falešnou stodolarovkou

Do Česka zavítal po SuperStar a Největším Čechovi další zahraniční "zaručeně čerstvý" a úspěšný formát: dostal zde název Pošta pro tebe a když si televize házely korunou, padla šťastná strana České televizi. Ta svěřila přípravu pořadu "na klíč" jisté soukromé firmě (proč by také zatěžovala tak prestižním úkolem vlastní zaměstnance, no ne?) a spolu s ní uspořádala velký konkurz na moderátorku. Vyhrála Barbora Kodetová, sebevědomá mladá dáma, médii velmi oblíbená. Skvělá divadelní herečka, jíž prkna, která znamenají svět, zjevně nestačí.

Oč lepší je Kodetová na jevišti například v Podzimní sonátě, o to hůře obstála jako průvodkyně reálnými lidskými příběhy. Moderátor podobného pořadu by měl být nositelem dvou základních vlastností: zvědavosti a citlivosti. Obojí Kodetová nahrazuje milým úsměvem a pohyby manekýnky (zatímco "poražená" Ester Janečková dokazuje například v pořadu Sama doma, že ani jedna ze jmenovaných vlastností jí není cizí). Když jsem tu faleš, kterou jsem z obou již odvysílaných "pošt" cítila, zkoušela k něčemu přirovnat, připadala mi nejvýstižnější stodolarová bankovka. Je krásná, majestátní a jistě ne laciná.

A Česká televize nás touto falešnou stodolarovkou masíruje nejen každý čtvrteční večer, ale snad každou volnou chvilku. Upoutávky na Poštu pro tebe jsou opravdu velmi časté, zdá se, že ani vrcholící kampaň Největšího Čecha nemá takový prostor. K tomu se bulvár právě zabývá novým hereččiným milostným vztahem - nemůže býti lepší reklamy! Že se člověk, toužící zrovna po něčem "intelektuálním" (pokud není zrovna hokej či fotbal, ale to je koneckonců autentický dramatický zážitek) nedozví, že na ČT2 se vysílá zajímavý dokument či film, na to vedení programu málo dbá. Či spíše - dbalo. Zdá se, že nejhorším časům ČT už odzvonilo ve chvíli, kdy post programové ředitelky opustila Eva Vrtišková. Snad bude nové ředitelce dopřáno věci nejen napravit, ale nasměrovat veřejnoprávní televizi konečně na tu správnou kolej. Jenže podobné masáže falešnými bankovkami by se ČT mohly pořádně vymstít...

JANA CIMBUROVÁ