číslo 24
vychází 6. 6. 2005

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Sobota 18. června,  Český rozhlas 2 - Praha, 21.05 hodin
Písničky z druhého břehu

Jak to chodí podle Věry Bílé

Romská zpěvačka Věra Bílá je ve svých jedenapadesáti letech hvězdou přinejmenším evropského formátu. Ve Francii je už jako doma, v minulých letech však s kapelou Kale, založenou před lety v jejím panelákovém bytě 1+1 v Rokycanech, koncertovala i v Severní Americe a krátce po vydání nového alba C´est comme ca se pro změnu chystala do Finska, Velké Británie či Itálie (v jednání je i turné na Tchaj-wanu). V českých rádiích na písně Věry Bílé přesto nenarazíte a v televizi se objevila snad jen díky dokumentárnímu filmu Černobílá v barvě, který o ní natočila Mira Erdevički. V tomto ohledu se ani za deset let od vydání zpěvaččina debutového alba nezměnilo vůbec nic. A jak by také mohlo, stojí-li v Čechách na místě bývalého romského koncentráku vepřín.

Věra Bílá zpívala od malička, však pochází z muzikantské rodiny. Po letech muzicírování na svatbách a zábavách s cimbálovkou svého otce Karola Gini a později vlastním souborem ji objevila Zuzana Navarová a její demokazetu poslala do české pobočky jistého světového vydavatelství. Tam si příležitost nenechali ujít, Bílé a Kale se okamžitě ujali a vydali jim desku Rom-pop. Následovalo deset let úspěchů po celém světě, stovky koncertů, další desky (Kale kaloré, Rovava) a nové a nové novinářské superlativy - například britský deník Guardian označil Bílou za nejlepší romskou zpěvačku na světě.

Ze čtrnácti písní francouzsky nazvaného nového alba C´est comme ca (česky Tak to chodí) jich Věra Bílá nazpívala jen osm, v druhé polovině nahrávky se ve vlastních skladbách představují jako sólisté další členové Kale. Jinou zajímavostí povedené desky je závěrečná Ochto čhon, čtyři roky starý snímek, natočený podomácku se Věřiným otcem a jejími bratry. Z alba, nazpívaného v romštině, vybočuje i česko-romský duet Bílé a kytaristy Emila "Bišu" Mika Ať jsi černý nebo bílý, známý už z filmu Černobílá v barvě. Bohužel už nedošlo na zamýšlenou společnou píseň se Zuzanou Navarovou - Věra Bílá jí alespoň celé album věnovala.

MILAN ŠEFL

(Věra Bílá & Kale: C´est comme ca. CD, 44 minut. Vyd. Sony BMG Music, 2005.)

Ukázky z nového alba Věry Bílé si můžete poslechnout v sobotu 18. června po 21. hodině na stanici Český rozhlas 2 - Praha.