číslo 23
vychází 30. 5. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Neděle 12. 6. 2005 Český rozhlas 2 - PRAHA - 8.05
Repríza 16. června, ČRo 2, 14.30

TOULKY ČESKOU MINULOSTÍ - 520

"Zapomenutý císař" Josef I.

Jsme na jedné z křižovatek, kterých jsme měli v dějinách povícero. Král je mrtev, ať žije král! Leopolda I. střídá ve vedení státu mladík jménem Josef I. Znamenal naději, jenže. Kolik již jmen pro nás znamenalo naději, a co z toho pošlo. Nicméně: Naděje, byť malá, zelená se, řekl Dante Alighieri. Jestliže jeden historik označil Leopolda I. jako "nezrozeného k moci", pak jiný životopisec Habsburků vtělil do podtitulu svého díla věnovaného Josefovi Prvnímu epiteton "zapomenutý císař". Především v dějinách Říše římské národa německého je Josef I. monarchou, jehož osobnost je opomíjena, ovšem jak rakouští, tak starší čeští historikové na něj po zásluze nezapomínají, navzdory tomu, že jeho samostatnému panování byl vymezen skrovný úděl pouhých šesti let. Zdůrazňují, že touha Josefa I. po reformách skýtala naději, že by se ve všech dědičných zemích mohlo mnohé změnit. K lepšímu. Tento panovník však zemřel v Kristových letech, dřív než stačil svoje velkorysé plány uskutečnit. Sarkofág vídeňské kapucínské krypty důkladně pohřbil všechny tužby vkládané do tohoto vzdělaného a bystrého vládce.

Kult Josefa, ochránce rodiny a všech fyzicky pracujících, šířili především karmelitáni. Datum 19. března se jako svátek svatého Josefa slaví od roku 1621Nahlédnutí na tohoto předpoledního panovníka z rodu čistě habsburského, který vládl našim zemím, nám zprostředkovala historička Ivana Čornejová v knize Ve stínu tvých křídel. Josef nebyl první syn, který se Leopoldovi narodil. Už předtím přišli na svět jeho nevlastní bratři Ferdinand Václav a Jan Leopold. Jenže první i druhý zemřeli jako kojenci v tomtéž roce, kdy se narodili. Svou roli v té tragédii hrálo příbuzenství. První manželka Leopoldova byla jeho vlastní neteř a zároveň sestřenice, druhá pak vzdálená sestřenice. Pouze jedna dcera, narozená z těchto dvou manželství, se dožila dospělosti - zemřela ve čtyřiadvaceti letech. Teprve v třetím manželství (s manželkou z rodu falcko-neuburského) se dočkal Leopold deseti dětí - z toho dva synové a tři dcery dospěli.

Probíráme-li se rodokmeny Habsburků, vyrojí se před námi hejno barokních jmen, jako je kupříkladu Marie Anna, Filipa Augusta, Maxmilián Tomáš, Leopold Vilém a podobně, ale Josefa abyste mezi nimi pohledali. Josef bylo sice donedávna jedno z nejběžnějších a nejoblíbenějších, a to nejen u nás, ale ve všech zemích střední Evropy, ale to už není pravda, a tím spíš to nebyla pravda do poloviny 17. století. Volba princova jména souvisí s okázalou Leopoldovou úctou k tomuto světci, kterému svěřil do ochrany své rakouské země. Kult Josefa, dříve opomíjeného ochránce rodiny, později i všech fyzicky pracujících, šířili především karmelitáni. V roce, která má pro nás tragickou pověst, totiž 1621, schválil papež datum 19. března jako svátek svatého Josefa, a v polovině 17. století se stal Josef i českým zemským spolupatronem.

Podobně jako otce Leopolda I. a dědečka Ferdinanda III. lze i Josefa I. řadit k vysoce vzdělaným monarchům. Oplýval značným jazykovým nadáním, obratně se vyjadřoval německy, latinsky, španělsky, italsky a francouzsky, zvládal dokonce základy češtiny a maďarštiny. Roku 1687 byl korunován uherským králem. Za další tři roky (to mu bylo dvanáct) byl zvolen římsko-německým císařem. Na český trůn nastoupil o něco později bez jakýchkoli potíží, jenomže s jedním rozdílem: ke korunovaci nikdy nedošlo. Způsobily to tehdejší české stavy svou povolností, že si už nikdy po roce 1618 nevynutily u vídeňských monarchů takový respekt jako ničím nezdolná a velmi sebevědomá uherská šlechta. Každopádně svatováclavskou korunu si Josef na hlavu nikdy neposadil.

JOSEF VESELÝ