číslo 23
vychází 30. 5. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pondělí 6. 6. 2005 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 23.15 hodin

Vzpomínka na festival Forfest

Blíží se XVI. ročník Mezinárodního festivalu soudobého umění s duchovním zaměřením Forfest Czech Republic, který se bude konat v posledním týdnu června v Kroměříži A protože Český rozhlas již několik let vysílá jako pozvánku krátce před zahájením nového ročníku cyklus pořadů z ročníku minulého, nabízíme posluchačům i letos několik representativních záznamů.

V pondělí to bude koncert z díla Sofie Gubajduliny, která je dnes uznávána za vůdčí osobnost mezi skladateli nové hudby v zemích bývalého Sovětského svazu (i když od roku 1991 žije v Německu). V pořadu zazní skladby Silenzio, De profundis a In croce v podání souborů Telesto trio z Amsterodamu a Musica viva e rediviva z Brna.

V úterý se v pořadu přeneseme na koncert do rytířského sálu zámku v Chropyni, kde posluchačům připravilo nezapomenutelný zážitek Duo Goelan. Tento soubor tvoří dvě mladé umělkyně, flétnistka Lenka Šimková a houslistka Lenka Župková. Obě jsou nadané improvizačním talentem a kladou si za cíl hledat nové možnosti souhry nástrojů klasických a elektroakustických. Často zařazují do svých programů i jazz a principy experimentálního divadla. Soubor působí hlavně v zahraničí, zvl. v Německu. Některé skladby, které v pořadu uslyšíte, napsali čeští skladatelé přímo pro ně (Goelan Petra Grahama, Zužování Arnošta Parsche), ostatní jsou improvizacemi.

Petr EbenStředeční pořad bude věnován vokálním komorním skladbám v přednostním podání sólistek Stelly Maris a Šárky Brychové, zazní skladby Klementa Slavického, Františka Emmerta, Nicolase Zourabichviliho, Richarda Samka, Zdeňka Pololáníka a Petra Ebena. Pořad doplní tři židovské písně v podání Bruntálského dětského sboru Rosnička za řízení sbormistra Jaroslava Číhala.

Ve čtvrtek si připomeneme umění slovenské klavíristky Eleny Letňanové. Na festivalu měla svůj recital s bohatým repertoárem, který provázela vlastním komentářem. Z recitálu zazní tři skladby: Richarda Toensinga Stanzas, a dvě od Romana Bergera: Semplice a dramatická skladba Soft November Music, inspirovaná naší sametovou revolucí. Pořad doplní Chvála manželství od Pavla Zemka, kterou přednesou členové souboru Musica nova e rediviva

Závěrečný, páteční pořad je sestavený ze skladeb inspirovaných modlitbami. Koncert se stylově konal v starobylém kroměřížském chrámu sv. Mořice. Uslyšíte skladby Hora blahoslavenství od Vojtěcha Mojžíše, Pater Noster od Theodora Wipruda, Sonatu da chiesa Jaroslava Šťastného a Litanie Floriana Dabrowského. Skladby nastudoval a provedl soubor Orchestra d´Archi Pardubice za řízení Jiřího Kuchválka a sólisté Michal Tetur a Kristyna Valoušková. Spoluúčinkoval i Festivalový smíšený sbor za vedení Zdenky Vaculovičové.

V pořadech tohoto týdne zazní i básně Romana Szpuka a Zbyňka Ludvíka Gordona v podání Rudolfa Kvíze. Pořad je pozvánkou na XVI. ročník mezinárodního festivalu Forfest Czech Republic. Zúčastní se ho řada vynikajících zahraničních umělců, například německý violoncellista Mathias Bräutigam, rumunský houslista Ion Marius Lacraru, švédští umělci Helen Jahren (hoboj) a Cecilie Löken či polská houslistka Anna Zielinska. Také mezi autory jsou skladatelé zahraniční, jejichž díla možná uslyšíte poprvé. Zveme vás na koncerty do Kroměříže, města zahrad, i na výstavy z díla malířů Václava Vaculoviče a Jana Tichého, sochaře Jana Šimka a fotografie Marka Muchy, které potrvají po celou dobu festivalu. Tento jedinečný festival poskytuje přehled o směřování současného umění ve světě. To je také tématem uměnovědného kolokvia, které během festivalu proběhne. Forfest v každém případě stojí zato navštívit. Je to týden plný nových informací a silných uměleckých zážitků.

(lv)