číslo 23
vychází 30. 5. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Sobota 11. června, Český rozhlas 2 - Praha, 16.05 hodin

Zadáno pro Jana Třísku

Poprvé jsem ho uviděl ve vstupní hale Českého rozhlasu. Menší, trochu shrbený, ale neuvěřitelně energický muž, ze kterého doslova prýští a vyzařuje to, čemu se říká charisma. O setkání s Janem Třískou jsem se neúspěšně pokoušel téměř tři roky a nakonec se uskutečnilo v říjnu loňského roku. Slavný herec přicestoval do Prahy z kalifornského Los Angeles, kde žije s rodinou, aby se podílel na vzniku nového filmu Jana Švankmajera. Jan TřískaUbytoval se v menším hotýlku pod Pražským hradem a krátce na to zamířil na Vinohrady a zasedl k mikrofonu Českého rozhlasu. Byl, jak je jeho zvykem, pečlivě připravený, soustředěný a v dobré náladě. Strávili jsme společně dvě hodiny, na které nikdy nezapomenu.

Bylo to setkání s obrovskou profesní, ale i lidskou osobností, s člověkem, který se, ač byl doma úspěšný a oblíbený, rozhodl opustit zemi s totalitním režimem a vydat se do neznáma a nejistoty. Jeho cesta začala na Kypru a pokračovala přes Řecko, Německo a Kanadu až do Spojených států amerických. I tady chtěl hrát divadlo, ale musel se naučit jazyk a zbavit se byť jen náznaku nežádoucího přízvuku. Obojí se mu podařilo, zakrátko přišla první divadelní nabídka z Toronta a hned na to z New Yorku. Následovaly další, ale jak Jan Tříska říká, v Americe není nic zadarmo. Téměř na každý film, na každou divadelní roli se vypisuje velký konkurs a vyhrát může jen jeden - a ten musí být nejen pan herec, ale také člověk cílevědomý a psychicky odolný. Právě díky těmto vlastnostem dokázal Jan Tříska v Americe prorazit.

Dnes objíždí s divadlem celý svět a v kalendáři má i Letní shakespearovské slavnosti konané už tradičně pod širým nebem v areálu Pražského hradu. V poslední době si zahrál i v několika českých filmech, asi nejraději ale vzpomíná na roli učitele Hnízda v Obecné škole.

Své práci věnuje téměř všechnu energii, jí střídmě, nepije, nekouří a každé ráno uběhne pět kilometrů, ať už je kdekoliv. Jeho láskou jsou auta a když ho nějaké opravdu zaujme, nezaváhá a vleze si pod něj třeba na rušné ulici v Los Angeles.

Tak o tom všem jsme si povídali s Janem Třískou a tohle všechno také zaznamenal rozhlasový mikrofon.

TOMÁŠ PROCHÁZKA