číslo 22
vychází 23. 5. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 4. 6. 2005 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 19.30 hodin

Antonín Dvořák: Jakobín

S velkými nadějemi i obavami očekáváme, jak skončí letošní školní rok - zda se naše ratolesti více přimknou ke studiu, přestanou konečně hrát počítačové hry a počnou vnímat rozšíření svých znalostí za prioritní úkol svého budoucího života.

Proto aby tátův řemen brzy nezapráskal a rodiče měli jen samé radosti ze svých dětí, rozhodli jsme se do sobotního večerního vysílání zařadit operu ze školního prostředí. Uvedeme zpěvohru o třech dějstvích Antonína Dvořáka Jakobín, zkomponovanou na libreto Marie Červinkové-Riegerové, se znamenitým sólistickým obsazením. Na supraphonské nahrávce z roku 1978 čteme jména Václava Zítka, Marcely Machotkové, Daniely Šounové-Broukové, Karla Bermana a Viléma Přibyla. Roli učitele a regenschoriho Bendu ztvárnil tehdy zcela bezkonkurenčně tenorista Beno Blachut.

Jakobín, jehož Dvořák zkomponoval "ke své radosti a k vlastnímu potěšení", se původně měl jmenovat Matčina píseň nebo Příjezd panstva, teprve později se autorská dvojice dohodla na společném názvu, nesoucím označení francouzských radikálních revolucionářů. Do kolektivní práce přispěl též staročeský politik František Ladislav Rieger, otec libretistky, který napsal verše dnes velmi proslulé Terinčiny árie "Na podzim v ořeší". Premiéra první verze Jakobína se uskutečnila roku 1889 v pražském Národním divadle (druhé od devět let později) pod taktovkou Adolfa Čecha a v režii Josefa Šmahy.

Děj je postaven na drobných figurkách českého maloměsta. Snad nejzdařilejší z nich je učitel a regenschori Benda, který sám zkomponuje pro školní sbor a orchestr serenádu k oslavě nového majitele panství. Tato epizoda je připomínkou odvěké hudebnosti našeho národa, zejména v 18. století, kdy Čechy byly nazývány konzervatoří Evropy.

IVAN RUML