číslo 22
vychází 23. 5. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Středa 1. 6. 2005 Český rozhlas 2 - PRAHA - 21.30 hodin

Rozhlasová akademie třetího věku

Karel Havlíček BorovskýZ přednášky PhDr. Věry Menclové vyjímáme: Jakmile se jazyk v 19. století trochu stabilizoval, přestala si poezie zakládat na své vznešenosti, jak jí to přikazoval klasicismus, a stala se i nástrojem zábavy nebo satiry. Třeba už František Ladislav Čelakovský se pustil v době národního obrození do epigramů, a hlavně Karel Havlíček Borovský objevil možnosti travestie - využití určité tradiční formy k vyjádření neadekvátního obsahu. Jeho epigramy jsou důkazem. Jeden příklad za všechny. "Co sám nerad, nečiň jinému, pravil kantor žáku kdesi, třepaje ho za pačesy." Sám o sobě vtipný aforistický text korunuje latinský titul Verba movent, exempla trahunt čili slova hýbají, příklady táhnou. Celý Křest svatého Vladimíra je takovým příkladem travestie.

Nejsou to ovšem ještě skutečné hrátky se slovy. K tomu dospívá aspoň náznakem ve své satirické básni Jakub Arbes, kterého znáte jako autora slavných romanet. Arbes vydával humoristický a satirický časopis Šotek a tam roku 1881 uveřejnil velmi zaujatý text nazvaný Padámě reklamě.

Kontrolní otázky: 1. S kterým hudebníkem vytvořil Jan Vodňanský nezapomenutelnou dvojici - například v představení S úsměvem idiota? 2. Kterého autora (českého nebo světového) byste ještě zařadili do této lekce?

(df)