číslo 22
vychází 23. 5. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Sobota 4. června, Český rozhlas 2 - Praha, 21.30 hodin

Tlučhořovi slaví sedmistovku

O první červnové sobotě se posluchači setkají se svéráznou rodinou Tlučhořových již po sedmisté. Je to neuvěřitelné číslo a pokud nepředstavuje světový "seriálový" primát, zcela jistě patří k unikátním jevům současné rozhlasové tvorby. Rodinka se vysílá bez přerušení od 1. října 1991 a za tuto dobu získala nejen obecný kulturní ohlas a uznání, ale rovněž obec specializovaných skalních příznivců a fanoušků, jak to u kultovních jevů bývá.

Dlouhou historii Tlučhořů zaznamenává publikace, jež vyšla v loňském roce a která přináší herecké charakteristiky Jiřího Lábuse a Oldřicha Kaisera, historii i prehistorii Rodinky, textové podoby některých vybraných dílů, soupis všech odvysílaných dílů seriálu s anotacemi, seznam všech postav (včetně zvířat) seriálu, výběr z referencí tisku a soupis knih, CD a kazet s tématem RodinkyRodinka Tlučhořů, jež se skládá z otce Páti (Oldřich Kaiser), matky Boženy (Jiří Lábus), syna Patrika (Oldřich Kaiser), dcery Růženy (Oldřich Kaiser) a nechtěného člena domácnosti básníka Mirko Hýla (Jiří Lábus), je zcela originální v několika momentech: je natáčena na základě čisté improvizace, všechny postavy hrají výhradně herci Jiří Lábus a Oldřich Kaiser, včetně zvířat a nejrůznějších přírodních fenoménů.

Síla, umělecká přesvědčivost a jistě i oblíbenost tohoto nekonečného seriálu spočívá však především v dokonale pravdivém, neúprosném až syrovém zobrazení jeho postav, plném skvělých postřehů, drobnokresebných detailů a jemných odstínů. Postavy a situace, v nichž se Tlučhořovi nacházejí, jsou díky herecké virtuozitě obou protagonistů nesmírně životné a přesvědčivé a tato jejich věrohodnost v konfrontaci s neobvyklými zápletkami je hlavním zdrojem humoru.

Unikátnost tohoto rozhlasového seriálu dokládá skutečnost, že včetně jubilejního sedmistého dílu představuje celkem 10 500 minut, tedy 175 hodin. Kdybychom se rozhodli, že budeme seriál poslouchat vcelku, strávili bychom u přijímače celý týden a to za předpokladu, že bychom v noci nespali, nejedli, nechodili na záchod, ale stále jen poslouchali. Zažili bychom přitom neuvěřitelné situace; od leteckých a přírodních katastrof, únosů, hibernace, vězení, přestřelek, hospitalizací a pohřbů, až po nejobyčejnější a nejvšednější rodinné situace jako je jídlo, spánek, vyměšování, sex apod. Během této doby bychom poznali v podání Jiřího Lábuse a Oldřicha Kaisera zhruba 3500 nových lidí a zvířat a stejně tolik nových prostředí.

JAN CZECH