číslo 22
vychází 23. 5. 2005

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Reality-show

"Čím menší je počet obyvatel, tím podbízivější a pokleslejší musí zákonitě být komerční televize." Těmito slovy poučoval Vladimír Železný v dřevních dobách rozjezdu TV Nova neznalé a udivené publikum. Podobně jako ve většině dalších z předlouhé řady účelových prohlášení, jimiž v devadesátých letech dláždil svou cestu k penězům a moci, už tehdy lhal. Důkazem byla slovenská Markíza. Na polovičním hřišti vedla po léta svůj boj o diváckou přízeň většinou vkusněji a kultivovaněji než Nova. Donedávna. Změnu přinesly teprve poslední měsíce, kdy Markíza uvádí reality-show s názvem Mojsejovci.

Zabývat se globálním televizním fenoménem, celosvětově vítězícím díky cynické sázce na voyeurství, ponižování lidí a fascinaci peněžní odměnou, je téma na několik studií. Alespoň poznámku si však slovenská televizní hra na realitu zaslouží i v rámci glosy. Právě Mojsejovci kromě jiného názorně dokumentují dnešní zmatení hodnot a propad kulturních i společenských standardů. Na Slovensku stejně jako v Čechách.

Pozoruhodnější než nedůstojné přežívání skupiny nešťastníků v garáži milionářské vily je manželská dvojice zbohatlíků, kteří celé tragikomické taškařici poskytli své jméno i dům. Po generacích přirozeného vývoje dospěje každá normálně fungující společnost do stavu, kdy bohatství není jen vysněnou metou, ale i zárukou společenské a kulturní úrovně. Dlouhá desetiletí komunistické devastace hmotných a duchovních statků, důstojně završená dekádou budování kapitalismu ve volném stylu a potmě prováděných privatizací, logicky zrodila nové podnikatelské (ale i politické) "elity", pro které je přísloví o slámě čouhající z bot nemístným eufemismem a statkář Stoklasa z Vančurova Konce starých časů nedostižným vzorem aristokratického gentlemana. Slovenská milostpaní Mojsejová, nenuceně exhibující na obrazovce nejdražší nevkus a "světské" vystupování dědičné majitelky kolotoče, je ukázkou stejně výmluvnou, jako okázalá bohorovnost mnohých českých politiků - od hulvátství Miloše Zemana, přes nevzdělanost Stanislava Grosse či bezostyšnou drzost Miroslava Grebeníčka, až po buranství Mirka Topolánka.

Představa, že právě výše zmínění jsou obrazovkou propagované normativní vzory chování, je děsivější, než jistota, že útok na nižší lidské pudy v reality-show brzy dorazí i k nám. Divácký úspěch Mojsejovců zažene nepříjemné vzpomínky na podzimní novácké fiasko Milionového páru a klon Velkého bratra brzy vtrhne i do našich domácností. Nova už to slíbila.

JAN SVAČINA