číslo 20
vychází 9. 5. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 21. 5. 2005 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 20.00 hodin

Don Pasquale z londýnské Covent Garden

Námět náhlého sňatku starého mládence s mladou ženou sahá hluboko do historie, nejspíš až do commedie dell´arte. Pro svého Dona Pasquala převzal Gaetano Donizetti (1797-1848) postavy staré italské improvizované komedie, např. lakomého a napáleného starce, mladou čipernou vdovu, mazaně jednajícího doktora a lstivého notáře. Propůjčil jim ovšem kromě jejich standardizované komické polohy také lidské rysy, které jim zajišťují účast a soucit. Říká se, že skladatel napsal své vyzrálé, pozdní dílo, které mělo premiéru 3. ledna 1843 v pařížském Théatre des Italiens, během jedenácti dnů. Donizetti komponoval pro čtveřici tehdy velice populárních pěvců. Byli to sopranistka Giulia Grisi, tenorista Giovanni Mario, barytonista Antonio Tamburini a basista Luigi Lablanche. Zákonitě se dostavil triumf. Don Pasquale tak završil dlouhodobou dráhu italské komické opery a panuje na zpěvoherních jevištích už přes půl druhého sta let.

Gaetano DonizettiToto skvostné dílo budeme moci prostřednictvím Operní sezony Eurorádia 2004- 2005 slyšet 21. května. Zavítáme do jednoho z nejprestižnějších operních domů světa, do londýnské královské opery Covent Garden v Londýně.

O co vlastně jde v inscenaci, kterou pro Covent Garden připravil režisér Jonathan Miller, společně se scénografkou Isabellou Bywaterovou? Přiznávají, že se oba vždycky s velkou chutí opájeli kouzelným světem dětských hraček. Nechali se proto inspirovat domečkem pro panenky z 19. století, který viděli někde v zapadlém starožitníkově krámku ve Florencii. V jejich pojetí jde o příběh, kdy intrikující Norina a dr. Malatesta natáhnou ve třetím dějství jako mechanickou hračku hodinovým klíčkem pošetilého, dětinského starce Pasquala, aby se zase vrátil ke svým smyslům a střízlivému uvažování.

IVAN RUML