číslo 18
vychází 25. 4. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Neděle 8. května, Český rozhlas 2 - Praha, 11.05 hodin

U Plzáků jsou všichni doma

MUDr. Miroslava Plzáka snad známe všichni, byť jsme nebyli jeho pacienty. Napsal 22 knih, například Taktika a strategie v lásce či Manželské judo. První z jeho knih vyšla už v roce 1967. Je autorem i 60 vědeckých prací a dokonce jako první vytvořil vysokoškolskou učebnici o soužití muže a ženy. Navíc zakládal Linky důvěry a podílel se na vzniku Manželských poraden.

Doktora Plzáka však znají i ti, kteří knihy nečtou. Napsal 9 divadelních a 9 televizních her. Po řadu let účinkoval v divadle Semafor, kde hrál sám sebe. Je dostatečně známý také z rozhlasu - například pamětníci vzpomínají na jeho pravidelné vystupování v pořadu Kolotoč - a mnohokrát jsme ho viděli i v televizi. Nejen v odborných, ale i v zábavných pořadech.

Přesto je to kus odvahy dobrovolně se vydat na návštěvu k psychiatrovi. Alespoň mám ten pocit. Nikdy nevíte, co může odhalit. Protože se ale tolik let věnoval problémům manželského soužití, nebude na škodu prověřit také jeho manželství. Paní Ema se tomu nebránila, a tak vás mohu pozvat k manželům Plzákovým na návštěvu a slíbit, že všichni budou doma. Bydlí jen kousek od Staroměstského náměstí, nebudu to tedy mít z rozhlasu daleko.

Protože jsem četl některé Plzákovy knihy, vím, že muž byl původně lovcem. A když lovil mamuty, nemohl u toho mluvit, aby zvěř nevyplašil. Na rozdíl od žen, které se staraly o oheň. Ty naopak, aby neusnuly a oheň kvůli tomu nedohořel, mluvit musely. Tohle prý doposud máme v genech. A tak mám strach, abychom já a doktor Plzák na chystané návštěvě nemlčeli, jak je nám vlastní a jak to máme v genech zakódováno. Ale snad to paní Ema zachrání. Ostatně můžete se přesvědčit sami.

VLADIMÍR BERNÁŠEK