číslo 18
vychází 25. 4. 2005

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Sobota 7. května, Písničky z druhého břehu, ČRo 2 - Praha, 21.04 hodin

Kterak z Karélie proniknout do hitparád

Na finskou skupinu Värttinä slyší české publikum už od konce devadesátých let, kdy zde tato špičková "etnorocková" formace vystoupila prvně. Od té doby patří k vítaným atrakcím naší klubové scény a asi také proto se letos zjara na pultech tuzemských prodejců hudby objevilo pozoruhodné výběrové album Snow Angel, shrnující nejlepší nahrávky kapely z let 1992 až 2003. Cédéčko jinde než v Česku nekoupíte, vzniklo totiž na zakázku brněnského vydavatelství Indies, jehož záměrem bylo přiblížit v hutné zkratce podstatnou část diskografie souboru, konkrétně studiová alba iki (2003), Ilmatar (2000), Aitara (1994) a Seleniko (1992), plus koncertní desku 6. 12. (2001).

Původně dívčí vokální soubor Värttinä, inspirovaný magickým eposem Kalevala, vznikl v roce 1983 v karelské vesničce Rääkkylä, ležící nedaleko hranic Finska s Ruskem. Na Sibeliově univerzitě v Helsinkách posléze jedna ze zakladatelek Sari Kaasinenová nalezla spřízněné mladé muzikanty, odhodlané obohatit strnulou podobu finské lidové hudby o nové přístupy a mísit severský folklór s prvky jazzu a rocku. Událostí se stala třetí deska Värttinä Oi Dai, s nímž se skupina dokonce protlačila do místních hitparád - v pětimilionovém Finsku si ho koupilo 45 tisíc zájemců. Z většiny dalších, dnes už po celém světě hojně kupovaných nahrávek dává CD Snow Angel alespoň ochutnat.

Dvacítka skladeb kompilace je vskutku reprezentativním průřezem tvorby Värttinä. Skočné skladby s typickými dívčími vícehlasy střídají zádumčivé balady, v závěru alba dojde i na několik "live" písní, jež jsou nejlepší pozvánkou na koncertní křty Snow Angel (13. 5. v brněnském Semilasse, 14. 5. v pražském klubu Akropolis). Možná by ovšem nebylo na škodu, kdyby management kapely doplnil výběr o raritní snímky z počátků Värttinä, tedy z dob, kdy se ještě finské "divoženky" obešly bez kytar, bicích, akordeonu, dobra, bouzouki, kontrabasu a dalších položek současného instrumentáře, a zpívaly pouze za doprovodu tradiční finské citery kantele. Vývoj formace, jež nyní platí za jeden z nejlepších vývozních artiklů země tisíců jezer, by tak byl zachycen ještě plastičtěji.

MILAN ŠEFL

(Värttinä: Snow Angel. CD, 71 minut. Vyd. Indies Records, 2005.)

Písničky skupiny Värttinä (na snímku) si můžete poslechnout v sobotu 7. května po 21. hodině na stanici Český rozhlas 2 - Praha.