číslo 16
vychází 11. 4. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pondělí 18. 4. 2005 Český rozhlas 2 - PRAHA - 0.05 hodin

Co s rostlinnými rozmazlenci?

Výzkumníci, kteří vytvářeli první geneticky modifikované zemědělské plodiny, měli na zřeteli především zájmy pěstitelů. Pšenice, sója, řepka nebo brambor jsou zhýčkané primadony, rozmazlená děcka zdomácňování a následného šlechtění. Ve srovnání s planě rostoucími předky jsou stejně choulostivé jako pokojový psík vedle vlka. Vyžadují od zemědělce neustálou péči - hnojení, závlahu, ničení plevelů a škůdců. Zemědělec si ani chvíli neodpočine a obskakování rostlinných rozmazlenců ho přijde na velké peníze, konstatuje v Meteoru prof. ing. Jaroslav Petr.

Genoví inženýři se rozhodli ulehčit zemědělcům život a postavit "nesamostatné" plodiny aspoň zčásti na vlastní nohy. Některé rostliny důkladně obrnili před útoky hmyzu. Použili k tomu gen, podle kterého vyrábí bakterie Bacillus thuringiensis toxickou bílkovinu. Repertoár těchto bílkovin je poměrně široký a na rozdíl od jedů užívaných ve formě insekticidních postřiků působí jednotlivé bakteriální toxiny jen na úzce vymezenou skupinu hmyzu. Otráví se jím například housenky motýlů, ale neuškodí broukům nebo včelám. O tom, že by toxin škodil ptactvu nebo savců nemůže být řeči...

Když jdeme nakupovat, nezajímá nás, jestli obilí použité na pečení chleba pěstoval zemědělec snáze nebo obtížněji. Pokud nám geneticky modifikované rostliny nenabídnou nějakou hmatatelnou výhodu, nemáme důvod sáhnout v samoobsluze po potravinách, které z nich byly vyrobeny.

Co tedy nabízejí geneticky modifikované rostliny široké veřejnosti? Jednou z možností jsou kvalitnější potraviny. Vědci mohou vybavit rostlinu geny, které zajistí produkci potřebných vitamínů nebo v ní zvýší obsah minerálních prvků. Obyvatelům rozvinutého světa to celkem oprávněně připadá zbytečné, protože si mohou dopřát pestrý jídelníček odpovídající zásadám zdravé výživy. Jinak je tomu však u obyvatel rozvojových zemí trpících hladem a podvýživou. Pro ně představují geneticky modifikované plodiny obrovskou šanci - šanci na zdraví, na přežití.

(bi)