číslo 12
vychází 14. 3. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pondělí 21. 3. 2005 Český rozhlas 2 - PRAHA - 0.05 hodin

Medicína a zločin

V Meteoru se zamýšlíme s prof. MUDr. Vratislavem Schreibrem nad souvislostmi medicíny a kriminality, například nad možností rozpoznat u lidských bytostí budoucí kriminální chování, neurobiologií agresivity a kriminálním navozování falešné paměti, která pak slouží ziskuchtivým advokátům i jejich klientům.

Dva malajští lékaři Virenda Kuman a Sarita Konth tvrdí, že rituální upalování vdov po zemřelých mužích stále v Indii přetrvává, ačkoli je zákonem zakázáno. Rozsah tohoto zločinu se považuje za indikátor indického sociálního zdraví. I když se v Indii - jedné z nejbohatších rozvojových zemí - práva žen a jejich ochrana dostávají na pořad dne, stále je takto popraveno ročně 600-750 vdov. Ovšemže kvůli penězům - rodina zemřelého muže se tak zmocní ženina věna. Proto se tomu též říká "vraždy pro věno". Většina z těchto upálení se provádí na ženách už předtím mrtvých, otrávených nebo ubitých, a tak se úředně tato úmrtí vykazují jako sebevraždy. Lze doufat, že chamtiví příbuzní aspoň podají před upálením zaživa znecitlivující drogy. Pro indického lékaře to představuje nesnesitelný problém a hledají se další cesty - kromě zákona, který to neúspěšně zakazuje - jak tomu bránit.

Dalším problémem světa je například transplantační turistika do Číny. Za velké peníze se do Číny sjíždějí bohatí lidé, potřebující k zachování života lidské orgány, aby jim tam byla provedena transplantace orgánů z těl popravených zločinců. Na Západě na transplantaci orgánů, zvláště ledvin, čekají desetitisíce nemocných, a orgánů je stále nedostatek. Oficiálně Čína přiznává pět tisíc popravených ročně, neoficiální údaje mluví o dvojnásobku. Odhady mluví o tom, že se ročně z 1600 popravených za peníze transplantuje 3200 orgánů.

(bi)