číslo 12
vychází 14. 3. 2005

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Sobota 26. března, Písničky z druhého břehu, Český rozhlas 2 - Praha, 21.04

Český Django a Mladí kluci

Terne čhaveKdo si u nás romskou muziku zvykl spojovat pouze se jmény famózních zpěvaček Idy Kelarové a Věry Bílé, případně s jejich doprovodnými kapelami Romano rat a Kale, měl by si doplnit diskografii. Přinejmenším o alba excelentní funky soulové party Gulo čar, "předskakující" nedávno v Praze Jamesi Brownovi. Za zvýšenou pozornost však rozhodně stojí také osmičlenná královéhradecká skupina Terne čhave (Mladí kluci), přetavující tradiční romskou hudbu v moderní folk-rock. I její druhé album Kaj džas staví na neošizeném kytarovém zvuku, kvalitních vokálech a na autorských schopnostech dvou frontmanů - Gejzy Bendiga a Romana Horvátha. Dvanáct studiových nahrávek je na CD doplněno čtyřpísňovým "live" bonusem z pražského klubu Mecca, dokumentujícím koncertní sílu souboru. Ale snad to ani nebylo nutné, náboj Terne čhave se totiž podařilo zaznamenat i týmu nahrávacího studia Triton. K pozoruhodným místům alba patří mj. atmosférou Orientu prodchnutá tesklivá balada Cind´om tuke angrusci s hostujícím zpěvákem a kytaristou tria -123min. Zdeňkem Bínou.

Název Terne čhave, mezi romskými kapelami poměrně rozšířený, nesla mimochodem i první skupina Jána Slepčíka, užívajícího spíš romské jméno Ačo. Vydání alba tohoto osobitého bluesmana a kytaristy (přezdívaného "český Django Reinhardt") je nesmírně cenným počinem - s tak nepřikrášlenou a hluboce procítěnou muzikou se doma setkáváme jen výjimečně. Čtyřiapadesátiletý Slepčík vyrůstal a s muzikou. Začínal na východním Slovensku, kde ještě zažil staré romské hudebníky, v 60. letech zvolna zanechávající muzikantské "živnosti". Učil se však i na Beatles a dalších slavných kapelách, posléze začal skládat sám. V 80. letech spolupracoval s Bohumilem Hrabalem a Evaldem Schormem na inscenaci hry Hlučná samota v Divadle Na zábradlí, s Jiřím Stivínem nahrál hudbu k filmu Tulák, účinkoval v rozhlase i v televizi. Možná si na něj vzpomenou i návštěvníci druhého ročníku festivalu etnické hudby a world music Respect ´99 - tehdy ještě na pódiu exceloval společně se svou ženou, zpěvačkou Magdou, která krátce poté zemřela. Ján Ačo SlepčíkAčo zůstal sám se šesti dětmi. I tato zkušenost se promítla do jeho písní, konečně - slovy Slepčíka - "Rom nikdy nenapíše písničku zničehonic", vždy k tomu potřebuje bezprostřední impuls. Z více než dvaceti písní jeho alba Gipsy Songs nejspíš upoutá právě přibližně desítka autorských skladeb, v nichž se silné melodie prolínají se syrovostí Slepčíkovy interpretace.

MILAN ŠEFL

(Ján Ačo Slepčík: Gipsy Songs. CD, 52 minut. Vyd. Amabile/Dženo, 2004. Terne čhave: Kaj džas. CD, 53 minut. Vyd. Indies Records, 2004.)