číslo 11
vychází 7. 3. 2005

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


JAK TO VIDÍ RUDOLF KŘESŤAN

Z autorova cyklu fejetonů na vlnách Českého rozhlasu 3 - Vltava

Nový oděvní doplněk

Vystupuje-li někdo před kamerou, předpokládá se, že bude náležitě oblečen. Jsou si toho vědomi i zloději a bankovní lupiči. Jak by ne, když poměrně často účinkují před objektivy bezpečnostních kamer. Na oblečení vskutku dbají: jsou oděni od paty až k hlavě, kterou nejednou kryje kukla.

Právě kukla se stává nejdůležitější částí jejich oděvu. Pro lupičský stav je to zjevně něco stejně závažného, jako je pro britskou dámu klobouk. Dokonce něco ještě důležitějšího. Když vítr odfoukne britské dámě někde na dostizích její klobouk, nikdo ji za to nezavře. Kdyby však bankovní ventilátor odvál lupičovi jeho lajdácky nasazenou kuklu z hlavy a z krku, má na krku kriminál.

Jde-li táta lupič krást, představuji si, že před odchodem ho máma lupičová nabádá slovy: Vem si něco pořádnýho na sebe! Takové upozornění je radno vyslyšet kompletně, nikoliv jen částečně, jako to učinil bankovní lupič letos na počátku roku. Na účinkování před bezpečnostní kamerou se sice oblékl elegantně (kravata, bílé sako a tmavá vestička), na kuklu však zapomněl. Pražská policejní mluvčí Eva Miklíková mohla tudíž jeho popis upřesnit i o údaj, že má prošedivělé, velmi krátce střižené vlasy. Po televizním odvysílání záběrů ho kromě jiných diváků okamžitě identifikovala i jeho bývalá tchýně.

Kukla nabývá na významu. Ovšemže nikdo nečeká, že se z ní vykuklí motýlek. Leda tak někdo z rodu Motýlka s velkým M, jak zněla přezdívka věhlasného francouzského lupiče. Ten však kradl ještě v dobách, kdy bdělé kamery nebyly rozšířené jako dnes.

Pravda, i v dobách předkamerových se tu a tam používaly škrabošky a kukly. Většinou však šlo o domácké výrobky. Kukla se dala udělat ze starého svetru. Případně z obnošené punčochy. Když měl někdo malou hlavu, tak i z obnošené ponožky. Stačilo vyříznout otvor pro oči, aby zloděj dobře viděl na svou práci. V současnosti by se lupič v kruhu svých kolegů něčím takovým ztrapnil. Profesionální kamera si nezaslouží amatérskou kuklu pocházející z rodinného kroužku dovedných rukou.

Moderní oděvní průmysl nabízí celou škálu rozličných kukel. Oficiálně jsou určeny policistům, jejich zásahovým jednotkám a protiteroristickým komandům. Co by to však bylo za zloděje, kdyby si nějakou neukradl. Vlastně - ani krást ji nemusí. Kukly se prodávají i v takzvaných army shopech. Je-li k držení revolveru zapotřebí zbrojní pas, tak o žádném pasu "kukelním" jsem neslyšel.

Jak jsem se přesvědčil na internetu, sortiment nabízených kukel je vskutku pestrý. Je otázkou času, kdy někdo uspořádá takto zaměřenou speciální módní přehlídku. Zaujala by určitě nejen policisty, vojáky a lupiče, nýbrž i lyžaře a zimní turisty. V mrazech je radno mít dobře chráněnou tvář. Může se to jevit jako paradox, ale když na horách řádí samec kolem dvaceti stupňů mínus, tak skrytím tváře člověk tvář neztrácí, naopak: dělá vše pro to, aby si ji zachoval.

Zájem lupičů je jiný: chtějí svou tvář především maskovat. Ve srovnání s policisty jsou na tom o poznání lépe: volba kukly jim není dána služebním předpisem. Zůstává na jejich libovůli. A na finančních možnostech. Nejlevnější akrylová kukla se dá pořídit už za stovku. Dokonce ve dvou barvách. Černá a zelená. Je to ovšem kukla pouze jednootvorová - se společným průzorem pro obě oči. Osobně bych volil právě takovou - jak kvůli láci, tak kvůli tomu, že nosím brýle.

Obecně je však oblíbenější kukla dvouotvorová. Je něčím na způsob dvouoké zrcadlovky. Pro zvlášť náročné klienty se vyrábí kukly tříotvorové, s otvorem i pro ústa. Tyto kukly zřejmě vyhovují policistům a potažmo i lupičům. Jedni i druzí se při své namáhavé činnosti totiž hodlají také najíst.

Některé pečlivě provedené varianty mají otvory obroubeny černou páskou, která zabraňuje párání. Pro letní období si lze pořídit takzvanou kuklu síťkovanou. Ta je opatřena (cituji doslova) od vrchlíku hlavy až po temenní část všitou hustou síťkou, která v teplejším počasí umožňuje lepší větrání povrchu hlavy a snižuje pocení.

Ano, lupič při nákupu stojí před nelehkým rozhodováním. Například: zda si koupí jednu samostatnou kuklu na léto a jinou na zimu. Nebo se plácne přes kapsu a za tisícovku si pořídí polypropylenový úplet na hlavu, který v létě chladí a v zimě hřeje. Zmíněná americká nabídka je zvláštní i v tom, že kukla nemá žádné otvory. Zákazník si je má vystřihnout sám, aby jejich rozmístění přesně lícovalo k jeho líci. Je to vlastně vystřihovánka.

Šmik - šmik, a je z tebe loupežník! Ovšem i policista; záleží na tom, kdo má ty nůžky v ruce. Jeden i druhý se určitě chce líbit kamerám; bez kamer se dnes už nic neodehrává. Zloději jsou snímáni kamerami bezpečnostními, policisté zase na videozáznam pořizovaný z každé významnější akce policejním kameramanem.

Kukla se stává významným novodobým oděvním doplňkem. Setkáváme se s ním stále častěji v televizních zprávách - při vysílaných záběrech z policejních zásahů. Případně ze záznamů kamer v obchodních domech nebo v bankách. Taky z akcí teroristů. I od benzinových čerpadel či odjinud, kde zloději něco nekale čerpají.

Je to jev, který ukončuje vztahy tváří v tvář, a proměňuje je ve vztahy kuklou v kuklu.

Veřejnost je chytlavá, a tak nevylučuji, že po častém výskytu kukel na televizních obrazovkách se dříve či později stanou v nějaké variantě i součástí módy obecné. Že se začnou nosit běžně jako dobová novinka. Lidé na sebe budou dělat kuk z kukly.

Nedokáži odhadnout, jaký by to mělo dopad na běžný život. Jedno však vím s jistotou: byla by to pohroma pro bulvární tisk! Tedy pro noviny a časopisy, které žijí z toho, že se soustřeďují na fotografie známých tváří.