číslo 8
vychází 14. 2. 2005

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Písničky z druhého břehu, Český rozhlas 2 - Praha, 26. února 21.04 hodin

Here - pop vskutku alternativní

O alternativním popu se u nás píše stále častěji, jenže mnohdy spíš v souvislosti s kapelami, které se s obecnou představou o českém "popíku" míjejí více v textech a vzezření než v hudebním vyjadřování. Opravdu přiléhavě lze zmíněnou škatulku použít v případě médii stále spíše přehlížené vyškovské kapely Here, která se přitom na své nové desce Figura Porca (vyd. Indies, 2004) dostala až na samou hranici alternativy a středního, chcete-li rádii akceptovatelného popu. Což ovšem neznamená, že by se pokoušela zaujmout za každou cenu.

Here začínali zkraje devadesátých let, v době rozmachu anglické nezávislé scény a velkých úspěchů kapel, jako Jesus And Mary Chain, Adorable, Ride, Slowdive, ale především My Bloody Valentine. S Angličany tehdy dokázali srovnat krok nejen Here, ale i další generačně spřízněné domácí kytarové skupiny Ecstasy Of Saint Theresa či Naked Souls. Všiml si toho i slavný anglický diskžokej John Peel, který je pozval do svého prestižního pořadu na BBC One. Here to vyneslo tři písně z řady Peel Sessions (dodnes jsou k dostání na minialbu Sikusaq), ale především cenné zkušenosti a zdravé sebevědomí, které vložili do prvních studiových desek. Od písniček, důmyslně ukrytých v předivu kytarových vazeb (debutové album Swirl z roku 1993 a o tři roky mladší nahrávka We Are) se Here v průběhu let propracovali k osobitému stylu, v němž se přitažlivé melodie snoubí s hutným kytarovým zvukem a melancholickou francouzštinou (případně angličtinou) zpěvačky Valerie Chauveyové.

Figura Porca se poslouchá ještě příjemněji než líbezná předchozí studiovka Double Happiness z roku 2001 a je jakýmsi vyústěním patnáctileté existence kapely tvořící mimo hudební centra. Její členové tentokrát podstoupili dohledu tradičního producenta Jana P. Muchowa jen polovinu z nových skladeb, druhou půlku zvukově ošetřil další uznávaný "muž v pozadí", Dušan Neuwerth. Sledovat rozdílné přístupy dvou z nejvyhledávanějších českých producentů současnosti je přinejmenším stejně zajímavé, jako vychutnávat přilepšení řady hostujících muzikantů - zkušeným jazzovým trumpetistou Jaromírem Hniličkou počínaje a lídrem Priessnitz Jaromírem "99" Švejdíkem konče. Česko-francouzský duet Švejdíka s Valerií Chauveyovou Impressions ostatně patří k nejsilnějším místům desky, skvělými moderními písničkami jsou ale i Des Lignes Floues či Sign N Spell, zatímco náladotvorné kompozice Hypnotized a Escapade vyvažují ostřejší plochy tohoto nadprůměrného alba. Nemělo by zůstat stranou pozornosti.

MILAN ŠEFL

(Here: Figura Porca. CD, 55 minut. Vyd. Escape/EMI, 2004.)

Písně skupiny Here (na snímku) si můžete poslechnout v sobotu 26. února po 21. hodině na ČRo 2 - Praha.