číslo 7
vychází 7. 2. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 19. 2. 2005 Český rozhlas 2 - PRAHA - 16.30 hodin

Staří, ale dobří

Harry NilssonEverybody´s Talkin´ - tuto písničku, kterou složil písničkář Fred Neil a nazpíval jeho známější kolega Harry Nilsson, si vybral režisér John Schlesinger pro svůj úspěšný film Půlnoční kovboj z roku 1969. Schlesinger byl nadšen hlasovým Nilssonovým projevem, charakterizovaným zajímavou barvou hlasou, ale i úctyhodným rozpětím tří oktáv. Slavného režiséra zaujalo především jeho album Aerial Ballet a po jeho poslechu se okamžitě rozhodl, že si z něj vybere jednu skladbičku. Paradoxně zvolil jediný song, který nenese autorskou pečeť Harry Nilssona, nýbrž jiného autora. Harry tím nebyl zrovna nadšen a snažil se Schlesingera vehementně přemluvit, aby si vybral jeho vlastní píseň. Nabízel titul I Guess The Lord Must Be In New York City. Marně. Zůstalo už u Everybody´s Talkin´, která provázela hořký příběh o gigolovi s venkovskými způsoby chování a zruinovaném muži žijícím na okraji společnosti.

Před časem mohli herecký koncert Jona Voighta a Dustina Hoffmana na svých obrazovkách sledovat i čeští diváci. A není to tak dlouho, co obnovenou verzi Půlnočního kovboje představil osobně v Čechách i sám John Schlesinger. Jen pro zajímavost, byl to první film, který američtí úřednici označili jako nepřístupný mládeži.

Písnička Everybody´s Talkin´ (u nás ji docela vkusně přezpíval Petr Rezek) Harry Nilssona sice nejvíce proslavila, nebyla to ale jediná klasická nahrávka tohoto již jedenáct let nežijícího amerického písničkáře, který v 70. letech náležel k nejbližším přátelům Johna Lennona, mimochodem, provázel jej v neslavném pijáckém období. Většina z nahrávek (například Without You, The Moonbeam Song, Mother Nature´s Son) zazní v půlhodinovém portrétu Harryho Nilssona v rámci pravidelného vzpomínkového pořadu Jiřího Kasala a Richarda Lhotského Staří, ale dobří.

(jk)