číslo 6
vychází 31. 1. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 12. 2. 2005 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 20.00 hodin

Bretónovo drama lásky a žárlivosti

La Dolores, kterou uvedeme v rámci Operní sezony Eurorádia, se stala nejpopulárnější zpěvohrou španělského hudebního tvůrce Tomáse Hernándeze Bretóna. Skladatel, který žil v letech 1850-1923, věřil, že právě tímto hudebním dramatem uskutečnil svůj sen, jímž bylo vytvoření tradice španělské národní opery. Po Bretónově smrti zmizela La Dolores na dlouhou řadu let z operního repertoáru. K renesanci došlo až v roce 1975 v Gran Teatro del Liceu v Barceloně. V loňském roce španělský dirigent Antoni Ros Marba operu nastudoval v Teatro Real (Královské divadlo) v Madridu, odkud také přebíráme záznam představení.

Operu La Dolores o třech aktech složil Tomás Bretón na vlastní libreto podle divadelní hry, kterou napsal José Feliú y Codina. Námět pro své drama našel ve velmi populární aragonské lidové písni. Dramatik byl melodií natolik okouzlen, že se dokonce vydal pátrat po jejím původu. Podařilo se mu to ve městě Calatayud v oblasti Zaragozy, kde objevil, že podkladem písně byl skutečný příběh o Marii Dolores z počátku 19. století. Tak vznikla nejprve hra, poté opera o krásné Dolores, jejíž povahové rysy a do určité míry i osud připomínají jinou mnohem slavnější Španělku, cikánku Carmen. Příběh je okořeněn slavnostní atmosférou fiesty, býčími zápasy, divokou láskou, zradou a nenávistí. Nejefektnější scénou, plnou pestrého španělského koloritu, je temperamentní jota z konce prvního dějství, nejlyričtějším milostným místem duet Lázara a Dolores z třetího jednání.

Titulní roli Dolores zpívá Maria Rodriguez, hostinskou Gasparu Cecilia Díaz, jejího kmotřence a studenta teologie Lázara argentinský tenorista Gustavo Porta, Celemína Dario Schmunck, seržanta Rojase Stefano Palatchi, Patricia Enrique Baquerizo, mezkaře Santiago Sánchez Jericó a proradného Melchora Juan Jesús Rodriguez. Pořad připravila Jitka Slavíková, dramaturgyně Státní opery Praha. V tomto operním domě se také konala v roce 1906 pražská premiéra. Představení v tehdejším Novém německé divadle se zúčastnil sám autor.

IVAN RUML