číslo 6
vychází 31. 1. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


PRÓZA V ROZHLASE

Český rozhlas 3 - Vltava
Četba na pokračování od 9. února, vždy v 18.30 hodin

Dopis zmizelému

Milena Honzíková se narodila roku 1925 v Praze, ale kořeny jejího rodu jsou v píseckém kraji. Bezstarostné dětství bylo krutě přerušeno uvězněním jejího otce MUDr. Františka Bláhy, který byl zatčen již 1.září 1939 a válku přežil v koncentračním táboře v Dachau. Jeho dcera vzpomíná v knize Dopis zmizelému na období, kdy byla jako šestnáctiletá studentka zatčena gestapem, a také na pozdější život mezi partyzány. V knížce se proplétají konkrétní události s úvahami o smyslu života i činů vykonaných v extrémní době, kdy zabíjení a smrt byla každodenní realitou.

Po válce jako mnoho těch, kteří prošli skutečným peklem, začala i Milena Honzíková nadšeně pracovat pro nový režim. Zažila vzestup: pracovala v kulturním oddělení Kanceláře prezidenta republiky (pro Gottwalda, Zápotockého a krátce i pro Novotného), přednášela českou a slovenskou literaturu a vyučovala bohemistiku v Itálii. Pracovala jako dramaturgyně Filmového studia Barrandov na filmech nejvýznamnějších českých a slovenských režisérů. Zažila i pád: byla vyloučena z KSČ a musela opustit Filosofickou fakultu.

Koncem 70. let ale našla uplatnění jako lektorka a později i dramaturgyně Laterny magiky, kde úzce spolupracovala se scénografem Josefem Svobodou. Rozsáhlá byla její literární činnost: kromě vzpomínkové beletrie psala literaturu faktu, odborná pojednání o české literatuře, skripta, překládala z ruštiny, italštiny a francouzštiny a režisér Antonín Máša natočil film podle její stejnojmenné novely Ohlédnutí. Zemřela po dlouhé nemoci 22. srpna 2001 a je pochována v Písku. Pětidílnou četbu na pokračování připravil z jejího Dopisu zmizelému ČRo České Budějovice

SABINA LANGEROVÁ