číslo 6
vychází 31. 1. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 13.05, repríza ve 22.10

Ženevský duch

Pověstný "ženevský duch" - zajímalo mě, zda je ve slavném městě na stejnojmenném jezeře vůbec cítit. Budete se divit, ale je! A to už od roku 1872, kdy se právě ve švýcarské Ženevě konalo tzv. Alabamské smírčí řízení mezi Spojenými národy a Velkou Británií.

Markýz Masson de Pezay už v roce 1771 navrhoval Ženevu jako centrum Společenství národů. Po první světové válce o tom skutečně rozhodla Pařížská konference a zřídila tu sídlo Společnosti, či Ligy národů. Není vinou ženevského ducha mírového řešení, že Společnost národů selhala. Město zůstalo sídlem řady mezinárodních organizací i evropskou centrálou OSN.

A tak je docela logické, že právě v Ženevě, kde je každý třetí obyvatel cizincem, oznámil zástupce OSN Jan Engeland historicky nejštědřejší pomoc mezinárodního společenství. Například vloni mezinárodní dárci hodně slibovali, ale plnili nakonec jen na 60 procent. Po katastrofě způsobené tsunami se objevili noví štědří dárci, a co hlavně, své sliby v rekordním čase naplnili už na 73 procenta.

"Jsme spojené národy, spojené jeden pro druhého! Svět nikdy nebyl bohatší, nikdy nebylo tolik bohatých národů a tolik milionářů a miliardářů, proto by mělo být možné nakrmit oněch 20 až 30 milionů lidí, kteří zoufale potřebují pomoc," rozšiřuje Egeland cíle mezinárodního společenství ve slavném Paláci národů.

Tady a v přilehlých budovách a administrativních objektech pracuje celkem 1 600 zaměstnanců. Ti zajišťují ročně na 8 000 setkání a konferencí, včetně té z 11. ledna. Hlavní budova rostla dlouhých deset let a je dílem řady proslulých architektů z Itálie, Francie, ale také Maďarska. Je odtud výhled do zeleně, také na Ženevské jezero, Alpy a za dobrého počasí i na Mont Blanc.

"Není možné nevidět, že toto město je přímo stvořené pro účel být mezinárodním střediskem," říká jedna z obyvatelek Ženevy. "Je to město, kde žili přední evropští myslitelé jako Jean Jacques Rousseau i Voltaire," pokračuje další dotázaný. "Jsem hrdá na Ženevu, jsem o její roli přesvědčená."

Sídly mezinárodních organizací je to tu doslova našlapané. Vedle OSN se tyčí budova IFRC, Mezinárodního červeného kříže a půlměsíce - tato organizace je tu mimochodem už od roku 1863. Dále třeba WHO, WIPO, UNHCR atd. Koho unaví luštit zkratky více než dvou stovek světových institucí, toho určitě osloví nedaleké centrum města, kterému pochopitelně vévodí jezero a slavný vodotrysk, který příští rok bude nepřetržitě prýštit už 120 let. Tehdy v roce 1886 vytryskl do výšky jen 30 metrů, nyní je to díky výkonným čerpadlům až 150 metrů, navíc rychlostí 200 km/h. Je určitě zajímavé, že do dlouhé historie čerpadel se zapsalo i to české z moravské Sigmy.

DAVID ŠŤÁHLAVSKÝ