číslo 5
vychází 24. 1. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Český rozhlas 2 - Praha, 5. února, 16.05 hodin

Dva v Africe

Galerie Anderle je umístěna v Pelléově vileZásluhou Nadace Milady a Jiřího Anderlových a Městské části Praha 6 byla v roce 2003 otevřena nová pražská výstavní síň Galerie Anderle. Návštěvníci se v ní mohou setkávat s aktuální tvorbou českého malíře a grafika světové pověsti - a příležitostně i s artefakty jeho uměleckých blíženců a druhů. Obrazy a grafiky Jiřího Anderleho však nejsou jediným magnetem, přitahujícím do novorenesanční architektury Pelléovy vily diváky. Jádrem stálé expozice je totiž unikátní Anderleho sbírka afrického primitivního umění.

A právě v tomto podivuhodném prostředí, mezi maskami afrických démonů a primitivními plastikami duchů a předků, si od února každou první sobotu v měsíci budou v pořadu vysílaném ČRo 2 - Praha od 16.05 hodin povídat Jiří Anderle a Jiří Suchý. Rozhovor to bude improvizovaný, někdy shoda, podruhé třeba i slovní souboj, tak, jak to náhoda a inspirace přinesou. Ale nebude to pouze dialog - do svého pořadu si oba aktéři pokaždé pozvou zajímavého hosta. V úvodním díle pořadu Dva v Africe jím bude spisovatel a scenárista Zdeněk Mahler a možná, že přijde i Jitka Molavcová, která pánskou "slovní jízdu" občas ozdobí písničkou.

A o čem bude řeč? O všem, co je jí hodno, s jedinou podmínkou - že to bude povídání s nadhledem a humorem. V žádném vydání tohoto pořadu nebude chybět otázka: Smějete se rád (a) - když ano, tak čemu a proč? V prvním díle ji Jiří Anderle a Jiří Suchý položí nejen svému hostu, ale i sobě samým.

(jko)