číslo 4
vychází 17. 1. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pondělí 24. 1. 2005 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 22.00 hodin

Nezapomenutelné umění Moravských učitelů

Současná generace, pokud se alespoň trochu zajímá o kdysi velkou doménu našeho hudebního života - sborový zpěv, ví, že termín Moravští učitelé znamená Pěvecké sdružení moravských učitelů (PSMU), tedy významné sborové těleso, jehož tradice je více než stoletá. Jedná se o vynikající mužský sbor založený v roce 1903 Ferdinandem Vachem. Tento velký sbormistr předal v roce 1936 definitivně vedení svému žáku Janu Šoupalovi, který byl už v té době mimořádnou uměleckou osobnosti. Pod Šoupalovým vedením pokračovalo PSMU ve velké koncertní dráze, jež mnohdy vedla i na závažná zahraničí pódia.

Ferdinand VachJan Šoupal vyrostl v osobnost talichovské velikosti. Prožil se sborem okupaci a řadu dalších let. Každé vystoupení mělo nejen nevídané umělecké parametry, ale i dopad takřka manifestační ve sférách vlasteneckých a společenských. V odkazu Jana Šoupala pokračovali i další šéfové PSMU, vesměs významné umělecké osobnosti - Antonín Tučapský, Oldřich Halma a od roku 1975 dodnes Lubomír Mátl.

Společenské proměny naší doby poněkud posunuly vztahy veřejnosti k těmto mnohaletým uměleckým aktivitám. Mnoho sborů dokonce zaniklo, řada nových velmi dobrých a ambiciózních se však zrodila. Je velkou radostí, že PSMU jakožto představitel oné slavné české sborové tradice pokračuje nadále ve své úspěšné dráze - doma, v zahraničí i v nahrávacích studiích. Velkou éru Jana Šoupala z 50. let minulého století připomíná řada vynikajících vzorových nahrávek na gramofonových deskách. Řadu z nich jsme podrobili novodobé digitální rekonstrukci, a tak se z umění Jana Šoupala a jeho tehdejšího sboru mohou těšit i naši následovníci. V novém rozhlasovém pořadu Depozitář Hudební galerie nahlédneme do kmenového repertoáru Moravských učitelů - zaznějí sbory Pavla Křížkovského, Bedřicha Smetany, Josefa Bohuslava Foerstera a Leoše Janáčka.

BOHUSLAV VÍTEK