číslo 4
vychází 17. 1. 2005

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Mírně optimistický začátek

Dospěje Hop nebo trop ke zdárnému završení?Změna letopočtu bývá v České televizi vítanou záminkou k velkolepým manévrům. Ve studiích se mění nábytek, ve vysílacím schématu se prohazují okna, zavedené tituly se stěhují do vhodnějších časů, případně vyklízejí pole pořadům novým, modernějším, atraktivnějším. Dosažený efekt přitom tradičně mívá účinnost kapky vody v sudu s prachem. Leden co leden, rok co rok.

Marnost zavedených novoročních rituálů už patrně nahlédli i zodpovědní zaměstnanci této veřejnoprávní instituce. Alespoň soudě dle relativní umírněnosti formálních i obsahových změn, k nimž se Česká televize odhodlala letos. Zmíněná střídmost vzbuzuje sympatie, a - spolu s prvními dojmy ze setkání s některými novými i staronovými tituly (viz Na moll, Kultura.cz či Ta naše povaha česká) - dokonce i mírný optimismus. Přesto se vyplatí s jejich hodnocením vyčkat. Rizika předčasných soudů není ušetřen ani autor těchto řádků. S delším odstupem si smířlivější hodnocení než kdysi zaslouží například nedělní komponované Večery na téma. Za čtyři roky existence vyzrály v pásmo, které zpravidla nabízí na druhém programu ČT vhodnou menšinovou alternativu souběžně vysílaných atraktivit. Už po několika týdnech je namístě i částečná korekce nedůvěry v možnosti nejnovějšího pokusu Jana Krause navázat na úspěch své někdejší "primácké" talk-show Další prosím. V některých okamžicích, a s některými hosty (např. Barborou Seidlovou či Janem Kasalem), jí nezůstává Uvolněte se, prosím dlužno až tak moc, jak původně hrozilo. Jen pachuť z "malé domů" v podobě samoúčelného statování kapely Krausova syna Davida trvá.

Riziko z prodlení ospravedlňuje výjimku z odložených soudů aktuálních programových novinek v případě čtyřdílné minisérie Hop nebo trop. Hodnotit celek v polovině nelze. Pokud však udrží laťku nastavenou prvním, a zejména druhým dílem o poznání výš než je nyní v televizní dramatice zvykem, vyplatí se stihnout alespoň závěrečnou epizodu této generační adrenalinové tragikomedie ze současnosti. Kvůli scénáři manželů Pelantových, režii Jiřího Chlumského, i výkonům televizně neomrzených herců, jako jsou Marek Taclík, Marta Issová a další, v rovnoprávném partnerství se zkušenou Ivanou Chýlkovou.

Smutnou zprávou je, že se Česká televize opět neobtěžovala najít pro premiéru seriálu příhodnější vysílací čas, než je nedělní večer. I v novém roce trvá nepochopitelně hloupá praxe předem pohřbívat původní dramatické tituly do hlubokého stínu paralelních masových lákadel komerční obrazovky - tentokrát především pokračování divácky suverénního nováckého hledání další Superstar. V případě Hop nebo trop je to škoda.

JAN SVAČINA