číslo 2
vychází 3. 1. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 15. 1. 2005 Český rozhlas 2 - PRAHA - 16.30 hodin

Staří, ale dobří

V lednu 2005 si příznivci klasického rokenrolu na celém světě připomínají nedožité sedmdesáté narozeniny jeho krále Elvise Presleyho. To učiní i autoři pravidelného vzpomínkového písničkového pořadu Staří, ale dobří.

Životní pouť Elvise Aarona Presleyho začala v městečku Tupelo, ve státě Mississippi, kde se narodil Gladys Love a Vernonovi Presleyovým 8. ledna roku 1935. Jeho bratr, dvojče Jesse Garon, zemřel den po porodu. I když se Presleyovi jako chudí farmáři měli co ohánět, vždy si alespoň maminka našla čas na návštěvu kostela. Zpívala v něm se svým tchánem, Lutherem Presleym, kůrovým zpěvákem a amatérským skladatelem. A brala s sebou i synka Elvisa již od jeho dvou let. To byly tedy Elvisovy první dotyky s hudbou, které potom zužitkoval na základní škole, jejíž ředitel ho přihlásil na přehlídku kdesi v Alabamě, kde malý Presley dokázal svým zpěvem poprvé dojmout větší množství lidí.

Ve třinácti se stěhoval s rodiči do Memphisu, kde studoval na střední škole a prostřednictvím černošských spolužáků se seznámil s bluesovou hudbou. Jinak však pilným studentem nebyl a často se vydával jiným směrem než do školy. Po absolutoriu přijal místo řidiče náklaďáku a během přestávky na oběd si odskočil natočit dvě písničky, jimiž chtěl neobvyklým způsobem narozeninově obdarovat svou maminku. Jí udělal radost a navíc na sebe upozornil majitele nahrávací společnosti Sun, Sama Phillipse, který s Presleym uzavřel smlouvu, ale práva na něj prodal zakrátko za 40 000 dolarů mocné společnosti RCA. V jejích službách potom od konce roku 1955 natočil charismatický mladík z Memphisu velkou sérii milionových hitů. Namátkově zmiňme: Jailhouse Rock, Too Much, All Shook Up, Teddy Bear....

Elvis Presley dokázal své mladé fanoušky v druhé polovině 50.let strhnout nejenom do té doby vzácnou dynamikou projevu, ale jeho lyrický basbaryton vynikl i v sentimentálních baladách a vyvolával potoky dívčích slz.

(jk)