číslo 2
vychází 3. 1. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Úterý 11. 1. 2005 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 9.00 hodin

Poslední padesátiletí s Wagnerovým Tristanem

Počátkem padesátých let minulého století vznikla v londýnském studiu nahrávka jedné z nejrozsáhlejších oper všech dob - Wagnerova Tristana a Isoldy. Za dirigentským pultem stanula dnes už velká dirigentská legenda Wilhelm Furtwängler. Rovněž na sólisty tohoto snímku se vzpomíná s velkou úctou.

Od těch dob se objevila řada dalších snímků - Böhmův, Karajanův, Kleibeirův, Barenboimův a řada dalších. A na sklonku minulého roku ohlásilo vydavatelství Deutsche Grammophon opět nahrávku novou. Jde o snímek představení ve Vídeňské státní opeře z května roku 2003 a zároveň o první debut v takovémto rozsáhlejším wagnerovském projektu - dirigenta Christiana Thielemanna.

Po Karajanovi jde pravděpodobně o další velkou osobnost tohoto oboru zrozenou v Německu. Stál v čele Německé opery v Berlíně, objevuje se čím dál více u Berlínských či Vídeňských filharmoniků, je novým šéfem filharmoniků Mnichovských. Prosadil se rovněž na Bayreuthském festivalu (Mistři pěvci norimberští), v roce 2006 se tam představí svým novým nastudováním kompletního Prstenu Nibelungova. Pozvání Christiana Thielemanna Vídeňskou státní operou k provedení Tristana a Isoldy tedy bylo zcela logické. Nahrávka do jisté míry reprezentuje úroveň současné wagnerovské interpretace. Velmi dobrým měřítkem pro její posouzení bude jistě konfrontace se zmíněnou nahrávkou Furtwänglerovou, z níž ukázky v našem Rondu rovněž zaznějí. V Thielemannově nahrávce jsou hlavními protagonisty dnes už světově renomovaní Američané - sopranistka Deborah Voigt a Thomas Moser.

BOHUSLAV VÍTEK