číslo 2
vychází 3. 1. 2005

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Tlustí Češi v Americe

Americký tisk přinesl před Vánocemi zprávu agentury AP, která začínala větou: ,,Dlouhodobé vystavení americké kultuře může ohrozit zdraví imigrantů." Trochu silné kafe, ne? Já se vám na tomto místě snažím občas vysvětlovat, že Američané se od nás liší tím, že se pořád něčeho bojí, že si hrají rádi na vojáky, že neskutečně plýtvají a tak dále. Chystám se ještě napsat, že před svátky nemyjí okna, doma ani v práci pořádně nevětrají, nepoužívají klasický smeták, hrábě ani takový moderní výstřelek, jakým je varná konev, nepijí minerálky a neumějí upéct pořádný chleba. Přitom jsem ochoten připustit, že umějí lépe prohánět auta, myčky na nádobí, kávovary, sekačky, fukary na listí a klimatizační krabice. Co bych se sám neodvážil napsat je to, že pobyt v Americe může našince nadlouho zdravotně poznamenat. Ale, když to tvrdí i zdejší vědci a píše o tom tisk, nechci vás o ty informace připravit.

Takže: zbrusu nová studie ukázala, že obezita u lidí, nově příchozích do Spojených států, je docela řídkým úkazem. Kámen úrazu je, když se cizinci podaří usadit se v zámoří na více než deset let. Všude se jezdí autem a doma lze zase všechno řídit z gauče s pomocí dálkových ovladačů anebo ilegálních pracovnic v rolích hospodyň. Navíc porce v levných restauracích jsou tak velké, že lidé ze zemí, jako je ta naše, kde se jídlo dojídá, se v Americe neustále přejídají. Jen osm procent imigrantů, kteří žili ve Spojených státech méně než rok, mělo problémy s nadváhou. Když se potkají s lidmi, kteří jsou ve Spojených státech nejméně patnáct let, najdou mezi nimi už devatenáct procent obézních. Opírám si svůj, už dva a půl roku narůstající americký pupek o pracovní desku stolu a říkám si, toto je ta pravá odměna pro každého ilegála z Čech, který se nemá k návratu domů.

Maminky a tatínci, až se vám synáčkové a dcery z té Ameriky jednou vrátí (a nebude to trvat dlouho, protože pracovat tady za otrockou mzdu se přestává už i Čechům vyplácet), tak je možná ani nepoznáte. Budou tlustí na tři prsty a když se tak dívám na strmý pád dolaru, nezbyde vám než si říkat, "tak alespoň se nám o ně tam za tím mořem dobře starali". Tady v Americe by to takto nepověděli, ale pravděpodobně by vám vysvětlili, že k americkému snu patří snazší život a ten má bohužel jisté negativní efekty.

MIROSLAV KONVALINA, Washington