číslo 1
vychází 27. 12. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 8. 1. 2005 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 19.30 hodin

Verdiho Otello z Met

Běžně říkáme, že je žárlivý jako Othello, a neuvažujeme přitom, odkud se toto rčení vzalo. William Shakespeare v našich srdcích zdomácněl snad více než kterýkoliv jiný autor, je po více než čtyř stech letech moderní a nedokážeme ho ze svých životů vymazat ani v době internetu, CD romů, DVD a mobilních telefonů. Zmíněné drama intrik a žárlivosti budete moci sledovat v přímém přenosu z Metropolitní opery v New Yorku. Zvýšenou zvukovou kvalitu obstarávají v této sezoně nově optická přenosová vlákna, která vám občas umožní zaslechnout i diskrétní zvuk nápovědy, třebaže nás od místa konání dělí rozměrný Atlantický oceán.

Téma žárlivé lásky, stejně jako další slavné Shakespearovy hry, hluboce oslovilo stárnoucího Giuseppe Verdiho. Na radu svého milánského vydavatele Ricordiho požádal svého bývalého konkurenta, italského básníka a skladatele Arriga Boita, aby pro něho vytvořil libreto, které však v italské transkripci neslo název Otello s podtitulem dramma lirico ve čtyřech dějstvích. Světová premiéra se uskutečnila 5 února 1887 v Teatro alla Scala v Miláně. Dirigoval Franco Faccio, v prvním obsazení čteme Francesca Tamagna jako Otella, Victora Maurela jako Jaga a Romildu Pantaleoni jako Desdemonu. Všichni pěvci byli skladatelem pečlivě vybráni a intenzivně zkoušeli přímo pod jeho vedením.

Úspěch premiéry se dal téměř předpokládat, ačkoliv někteří kritikové se pozastavovali nad nedostatkem tvůrčí spontánnosti a přílišnou učeností nového Verdiho stylu. Opera se uváděla brzy v hlavních evropských městech, dokonce zakrátko i v Praze, a stala se důležitou součástí zpěvoherního repertoáru. Nedosáhla však nikdy popularity středního skladatelova období. Děj se odehrává v přímořském městě na ostrově Kypr na konci 15. století.

Pod taktovkou uměleckého šéfa Metropolitní opery Jamese Levina se tentokrát představí brilantní italská sopranistka Barbara Frittoli jako Desdemona, statný Ben Heppner jako Otello, Carlo Guelfi jako Jago a Jane Bunnellová jako Emilia.

IVAN RUML