číslo 53
vychází 20. 12. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 1. 1. 2005 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 20.00 hodin

Bedřicha Smetana: Libuše

Jako vyvrcholení souborného provedení všech oper Bedřicha Smetany na stanici ČRo 3 - Vltava v roce 2004 uvedeme na Nový rok (2005) slavnostní zpěvohru našemu národu nejdražší, ke které se v citovém pohnutí obracel v dobách pro něj nejtěžších, kdy naši zem ohrožovaly cizácké hordy nepřátel a jeho suverenita byla podvracena v samotných základech. Je to slavnostní hra o třech dějstvích Bedřicha Smetany, nesoucí bájné jméno slovutné dcery Krokovy, kněžny české Libuše.

Tentokrát jsme vybrali digitálně rekonstruovanou nahrávku z roku 1965, kdy titulní postavu ztvárnila pod taktovkou Jaroslava Krombholce sopranistka bohatýrského hlasu Naděžda Kniplová. Jejím partnerem bude v postavě Přemysla ze Stadic legendární barytonista Václav Bednář, Krasavě propůjčila svůj zářivý hlas Milada Šubrtová, jejím žárlivým nápadníkem - Chrudošem od Otavy křivé, zlatonosné je dramaticky průrazný Zdeněk Kroupa a jeho bratra Štáhlava ztělesňuje lyricky laděný Ivo Žídek.

Znovu před námi ožije bájná historie Vyšehradu se svým velebným Slavínem i národní nekropolí, v níž nalezneme hrob Václava Hanky, vybudovaný spolkem Svatobor právě proto, že jeho domnělé objevení (1817) staročeských Rukopisů zelenohorského a královédvorského vyvolalo nadšenou odezvu a vlnu vlastenectví, jíž vrcholilo národní obrození. Stalo se rovněž inspirací pro libreto Josefa Wenziga a Ervína Špindlera při tvorbě Libuše. Bedřich Smetana na něj komponoval hudbu už v letech 1871-1872, tedy o hodně dříve, než bylo dokončeno Národní divadlo na vltavském břehu v Praze.

Přesto krutý osud tomu chtěl, že nově otevřený svatostánek umění 12. srpna 1881 vyhořel. Smetanova Libuše však znovu zahájila jeho provoz 18. listopadu 1883 s Marií Sittovou v titulní roli. Bylo prestiží pak všech velkých českých sopranistek vystoupit v této roli od Emy Destinnové, přes Marii Podvalovou, Ludmilu Červinkovou, Miladu Šubrtovou, Naděždu Kniplovou, Gabrielu Beňačkovou až po současnou Evu Urbanovou. Každá z nich vnesla do této postavy svůj osobitý vklad a je zásluhou záznamové techniky, že se dodnes můžeme těšit z jímavé krásy jejich uměleckého projevu. Tentokrát se budete moci zaposlouchat do mocného hlasu Naděždy Kniplové, s níž přineseme v dopoledních hodinách (9,30) Nového roku také pěvecký medailon s osobní výpovědí umělkyně.

IVAN RUML