číslo 53
vychází 20. 12. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Středa 29. 12. 2004 Český rozhlas 2 - PRAHA - 21.30 hodin

Rozhlasová akademie třetího věku

Z přednášky prof. PhDr. Jiřího Cejpka vyjímáme: "Z Mahenovy ´Knížky o čtení praktickém´ se dovídáme o jeho pojetí tvůrčího čtenáře a tvůrčího čtení, o myšlence dnes neobyčejně aktuální v souvislosti s vizí znalostní či učící se společnosti, kterou od 90. let prosazuje UNESCO v celosvětovém měřítku. Svou esejistickou formou se toto Mahenovo nevelké dílo vymyká tehdejší soudobé naučné literatuře. Odborný výklad je v této knize protkán beletristickými skicami, úryvky, citáty a poznámkami. Možná si ne vždy dost jasně uvědomujeme, že čtení je jedna z největších současných kulturních hodnot. V době počítačů a mobilů, kdy se čtou více krátká sdělení, stručné zprávy, než rozsáhlá literární díla, je myšlenka tvůrčího čtení stále aktuální.

Mahenovy myšlenky v těsné spojitosti mezi organizací duševní práce a činnosti veřejných knihoven, a o tvůrčím využívání obsahu knih, a dnes samozřejmě i jiných dokumentů a elektronických zdrojů, je cenným odkazem do budoucna"

Kontrolní otázky: 1. V čem je význam Mahenova literárního díla, praktické a teoretické činnosti pro současnou dobu? 2. Jak hodnotíte pro sebe Mahenovu myšlenku tvůrčího čtení?

(df)