číslo 53
vychází 20. 12. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pondělí 27. 12. 2004 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 20.00 hodin

Náš příspěvek do letošní Koncertní sezony EBU

Jde o koncert Státní filharmonie Brno, který se konal 6. prosince v budově Janáčkova divadla, v současném hlavním koncertním sídle orchestru, na sklonku Roku české hudby a roku 80. výročí zahájení vysílání brněnského rozhlasu. Pro posluchače filharmonických abonentních koncertů a mezinárodní posluchačskou obec byl připraven program, který v mnohém symbolizuje dosavadní orchestrální dráhu a teritorium, z něhož tato instituce vzešla. Vznikla v roce 1956 spojením dvou těles - Symfonického orchestru brněnského rozhlasu (jeho šéfem byl Břetislav Bakala) a Symfonického orchestru kraje Brněnského (v jeho čele stál Zbyněk Mrkos).

Prvním šéfem nového orchestru se tehdy stal Břetislav Bakala, význačná dirigentská osobnost, která osobně zažila Leoše Janáčka. Právě tento moravský a vzápětí světoznámý autor zastává v repertoáru Státní filharmonie závažné místo - pravidelně jej uváděli i další jeho významní šéfové, například Jaroslav Vogel, Jiří Waldhans, František Jílek, Petr Vronský a Leoš Svárovský.

Janáček zazní i na tomto koncertě, který je součástí letošní Koncertní sezony EBU. Dnešní šéfdirigent Petr Altrichter zvolil díla, jež nepatří k běžným orchestrálním trvalkám jako Taras Bulba či Sinfonietta. Půjde o zajímavou symfonickou báseň na námět Svatopluka Čecha Šumařovo dítě a o suitu z poslední Janáčkovy opery Z mrtvého domu (sestavené již zmíněným Františkem Jílkem). Petr Altrichter pozval ke spolupráci význačnou českou violoncellistku (pochází rovněž z Brna) Michaelu Fukačovou, která zahraje sólový part Capriccia pro violoncello a malý orchestr někdejšího moravského rodáka, žáka Bohuslava Martinů, později význačného evropského skladatele Jana Nováka. A Dvořákův Zlatý kolovrat otevře večer, který svým programem jistě přispěje k sváteční atmosféře právě uplynulých vánočních svátků a především bude jistě velmi pozoruhodně reprezentovat před mezinárodním posluchačstvem nejen současnou úroveň Státní filharmonie Brno, ale celé naší koncertní sféry.

BOHUSLAV VÍTEK