číslo 53
vychází 20. 12. 2004

Zpět na obsah         

Televize
a film


FILM

Úžasňák má problémy s nadváhou

Od firmy Pixar, od níž nedávno okouzlil film Hledá se Nemo, přichází další trojrozměrný animovaný film Úžasňákovi, věnující se oblíbenému tématu mnohých amerických děl - "úžasným" supermanům, batmanům či spidermanům, kteří ustavičně zachraňují lidstvo před padouchy, i když v civilní podobě mají úplně obyčejné vzezření a nikdy nezná jejich pravé schopnosti. Režisér Brad Bird ovšem předkládá notně ironickou verzi: takovým hrdinům je zakázána další činnost, protože zachránění si stěžovali na různá pohmoždění, mají se jako ostatní obyvatelstvo živit zcela normálně, skrývajíce před veřejností své nadpřirozené schopnosti.

Pan Úžasňák, protagonista příběhu, jenž se jen stěží vejde do malého autíčka, pracuje v jedné pojišťovně, zatímco jeho oddaná žena (někdejší supermanská Elastička) pečuje o tři nezvedená děcka. Avšak intriky jednoho zlotřilce - později vyjde najevo, že se kdysi marně vlichocoval do jeho přízně - jej přimějí, aby se opět vydal na nebezpečnou výpravu, při níž mu musí pomáhat i jeho rodina. Část napínavých příhod se odehrává na exotickém ostrově, závěr se ovšem vrací do amerického velkoměsta, ohroženého obludnými roboty.

Hlavní hrdina v ohroženíZřetelná je snaha přizpůsobit i animovaný film konvencím běžného hraného filmu včetně nepříliš invenčního výtvarného pojetí postav, honiček, na něž je položen hlavní důraz (dobře vypointovaná je sekvence s úprkem velerychlého hrdinova synka před létajícími útočníky), nebezpečných pádů a řádění maniakálního zloducha. Vyprávění se odvíjí v mimořádně dynamickém nasazení, kdy jedna akce střídá druhou, takže se téměř nenajde ani chvilka na oddech. Občas probleskne sentimentální idea rodinné soudržnosti - to když se dcerce podaří vytvořit ochrannou bublinu, která spasí celou rodinu před napadením zvenčí.

Vedlejší postavičky se však vyznačují častou karikující přepjatostí - můžeme sem zařadit nejen maniakálně groteskního zloducha, ale také neúnavnou návrhářku nezničitelných kostýmů pro superlidi či spřáteleného Mražouna. Jediným ozvláštněním se tak stává ztučnění hlavního hrdiny, jenž dlouhým nicneděláním zpohodlněl, takže musí perně cvičit, aby opět získal někdejší obratnost. Zbývá ještě přidat několik vtipných průpovídek či vizuálních gagů, abychom tuto veskrze příjemnou podívanou - které zásluhou (či vinou?) technické perfekce a syžetové nápodoby nedávných hitů (např. Spy Kids) zcela chybí kouzlo animovaných příběhů -  měli popsanou. Příznačný je vnějškově "vyhlazený", jakoby hračkový design jednotlivých postaviček - ostatně jeden z prvních pixarových hitů se nazýval Příběh hraček..

Úžasňákovi jsou samozřejmě určeni především dětem, ale docela dobře si užijí i jejich rodiče. Film totiž obsahuje spoustu odkazu a ironických hříček, které se autoři české verze dokonce odhodlali převést na domácí teritorium - třeba v odkazech na české publicisty s Janem Rejžkem v čele.

JAN JAROŠ